Над 5000 зрелостници в Пловдив и областта днес държаха втората задължителна матура и още толкова седмокласници решаваха задачи на външното оценяване, което доведе до страсти и вълнения сред хиляди родители.

Ще започнем от зрелостниците, избрали за втори изпит математиката. Те оцениха своя изпит като по-трудно ниво спрямо предходната година. Записите са от ученици, които решаваха задачи в Търговската гимназия. Ще чуем първите излезли зрелостници, които напуснаха залите малко след 11 часа.
 

Общото мнение на седмокласниците пък беше, че задачите тази година са лесни и че са се справили на сравнително добро ниво. Развълнувани родители обаче споделиха, че за доброто представяне на своите деца са ги пращали на частни уроци, което е коствало различни суми на семейните бюджети.

Записите са правени пред училище „Патриарх Евтимий“, за по-възрастните известно като „Лиляната“, като учениците се възползваха докрай от времето си и излязоха малко преди 13 часа.

Резултатите на националното външно оценяване за 7-и клас ще бъдат известни до 6 юни, а на матурите с предмет по избор ще бъдат обявени до 13 юни.