10 спектакъла от 9 държави ще участват в 12-то издание на Международния фестивал за театър и съвременен танц „Черната кутия".Те са селектирани между  600 заявки за участие от целия свят, каза на пресконференция Слава Младенова, артистичен директор на фестивала.

Участниците от Англия, България, Израел, Италия, Корея, Малта, САЩ, Украйна и Чехия ще представят театрални постановки, съвременен танц, фърформанс и арт срещи.  

Фестивалът ще се проведе от 31 май до 6юни в Пловдивския драматичен театър. На театъра  е и първото  представление от феста – „Наемателят“ от Матяж Зупанчич професор по литература в Любляна и носител на най-голямата театрална награда в Словения – Грумовата. Другото българско участие е на Националната гимназия за сценични и екранни изкуства , които ще представят „Първи стъпки в пантомимата“.  Ще се проведе и творческа среща с театралнит режисьор Дияна Добрева,  носител на отличия „Златна роза“ , „Аскеер“ и награда за режисура на фестивала в Авиньон.

Международната програма ще започне във втория ден на фестивала   31 май с италианския спектакъл „Триптих на интимностат“. В танцовите вечери участва и украинката Алина Сокулска, която е международно признат джаз танцов артист, хореограф и  изпълнители, разработила собствен танцов език със swing,  blues, tap dans,, афро и латин.

Лиор Лазаров от Израел в своя пърформанс сравнява реалността чрез физическо и духовно себеоткровение.

Танцовото дуо Sardine от САЩ предтавят интегриран подход към широка гама от съвременни танцови езици  и тялото в живия момент.

Английските участници използват хореографски процес, базиран на метода актинг, при койъто движението се генерира от искрената емоция.

Финалният спектакъл на трупата от Корея Lee Ling In е дълбоко личен и е инспириран от ежедневните усещания до истеричнисте чувства.

Фестивалът е част от културния календар на Пловдив и се осъществява с културната програма на община Пловдив и Министерството на ктултурата.