Полицаят Добромир Лазаров многократно се е заканвал с убийство на командоса Ангел Желязков. Една от заканите е била: "Педерастче малко, ще те убия!", това заяви в Пловдивския военен съд адвокатът на военния Красимир Елдъров.

Той добави, че във неделя вечерта също е имало обаждания от страна на полицая до командоса, в които той му е казал, че ще дойде да се разберат. "Недей идвай, не желая да имаме конфликти", отвърнал Желязков. В крайна сметка обаче в 23:30 часа в неделя полицаят е отишъл пред блока му на бул. Александър Стамболийски в Пловдив.  "Той се е подготвял да го нападне, защо иначе е бил толкова път от Сопот до Пловдив", попита адвокат Елдъров. По думите му командосът е извадил нож, за да защити не само своя живот, но и този на дознателката Люба Алексова, която до този момент е била с него.

Защитникът посочи, че след като е намушкал полицая, командосът му е оказал помощ, съдействал е да бъде качен в линейката. Раненият Лазаров е казал на Желязков: "Какво направи, бе човек?". Командосът му отвърнал: "Нали ти казах да не идваш, опропасти ми живота". Адвокат Елдъров попита в залата и защо разследващите не дават информация къде е оръжието на полицая. Той изказа съмнение, че служителят на реда не е отишъл пред блока на военния невъоръжен.

От своя страна прокурорът Ангел Узунов посочи, че във фаталната нощ командосът е носил в себе си два ножа. Единият е бил джобен, сгъваем, с надпис "Гербер" и сувенирен. С втория нож е пробол съперника си. Обвинителят подчерта, че до момента има само едно категорично доказателство за отправена закана за убийство от страна на полицая към военния. "Това е станало на 17 или 18 май, а не в деня на инцидента", уточни прокурорът. 

Самият Ангел Желязков заяви: "Не съм имал намерение за конфронтация, опитвах се всячески да я избегна. Действах при самозащита. Съжалявам за случилото се". Той поиска по-лека мярка за неотклонение. Очаква се Пловдивският военен съд да обяви решението в 15:30 часа.