Йорданка Фандъкова не приема извинението на депутата от БСП Таско Ерменков, който подпали Фейсбук с коментар, че водата в столицата е отровена заради изсипано голямо количество химикали в река Искър.

"Извинение за подобно поведение не е достатъчно. Това твърдение на политика се появи в момент, в който информация вече имаше. Когато в петък започнаха да излизат слуховете за замърсената вода в София, веднага бяха направени подробни анализи и информацията като резултати и анализи от "Софийска вода" беше качена още в събота. Така че е недопустимо като отговорен политик да правиш такава публикация във Фейсбук", подчерта Фандъкова.

"Подадох официален сигнал до прокуратурата, искам да бъдат проверени източниците на тази информация, защото хората са притеснени - това е най-важният ресурс. Надявам се да се спре с подобни опити да се заиграва със страховете на хората, особено от политици", посочи столичният кмет.

Тя коментира и темата за завода за изгаряне на битовите отпадъци. "Производството на енергия от отпадъци е много важна част от кръговата икономика и решаване на проблемите с битовите отпадъци в цял свят. Около 450 са подобните инсталации само на нашия континент. Във Виена има четири подобни инсталации, дори в самия център на града, като е туристическа атракция там", каза Фандъкова. "Винаги, когато става въпрос за подобни големи проекти има много спекулации и манипулации, включително и от политически партии. В последните дни бяхме свидетели на такъв случай – с водата на софиянци. И при завода за за изгаряне на битовите отпадъци има заиграване със страховете на хората, заяви кметът на София. Тази система е подкрепена от Европейската комисия още през 2012 г. Правят се всички възможни проучвания. Тук живеят моите деца и внуци, така че за мен този въпрос е изкючително важен. Това е трайно и устойчиво решение на проблема за десетилетия напред", каза Фандъкова. "В завода на Яна се отделя всичко, което може да се отдели, в момента депонираме 16% от отпадъците, при 100% само преди няколко години", допълни кметът на София.