Имаме сигнали, че САЩ няма да удължат отново изключването на ЕС от новите тарифи за облагане вноса на стомана и алуминий. Това съобщи търговският комисар Сесилия Малмстрьом, която преговаря от името на Съюза по митата.

Според Малмстрьом на 1 юни, когато изтича гратисният период, даден от американския президент Доналд Тръмп, “САЩ ще наложат митата или ще има други ограничителни мерки”.

ЕС настоява да бъде постоянно изключен от митата, като настоява, че европейската продукция не застрашава националната сигурност на САЩ. Тръмп обаче на два пъти отложи с по месец въвеждането им.

Малмстрьом потвърди, че ако Вашингтон се откаже да облага с 25% вноса на европейска стомана и с 10 на сто на алуминия, Брюксел ще седне на масата за преговори и ще говори включително и за стоманата, “чийто проблем е свърхпроизводството”.

В София миналата седмица европейските лидери решиха да предложат на Тръмп четири вида отстъпки срещу неприлагането на новите американски тарифи. Те предвиждат даване на по-голям достъп на американски индустриални стоки, включително автомобили, до европейския пазар, сътрудничество между регулаторите от двете страни на океана и реформа на Световната търговска организация. ЕС е съгласен да пусне американските компании и до държавните обществени поръчки в енергетиката, включително за вноса на втечнен газ.

“Дали това ще е достатъчно. Не съм сигурна. Има сигнали от САЩ, че изключенията няма да бъдат удължени”, съобщи Малмстрьом, която обсъди тактиката с европейските търговски министри в Брюксел във вторник.

Тя съобщи, че разговаря “по няколко пъти седмично” с американския секретар за търговията Уилбър Рос и разчита, че той ще направи препоръки до президента.

“Окончателното решение по този казус, както и по много други в САЩ, ще бъде взето лично от президента”, добави комисарката.

ЕС засега отказва да разкрие тактиката си за реформата на Световната търговска организация, която обещава на Тръмп в замяна на отказа от митата върху стоманата.

Малмстрьом изрази загриженост, че процесът на вземане на решения в СТО е затормозен и че “протекционизмът и едностранните действия застрашават глобализма и могат да имат сериозни последици за световната търговия”.

Междувременно ЕС реши да започне търговски преговори с Австралия и Нова Зеландия, които Малмстрьом определи като “част от приятелския кръг, където вярват в добрата търговия и многостранния подход”.

Разговорите ще стартират формално през лятото, като ЕС разчита те да доведат до сериозно намаление или премахване на вносните мита, основно в машинното оборудване и храните. Австралия е третия по големина търговски партньор на ЕС с годишен оборот от почти 48 млрд евро.

ЕС се надява да подпише търговското споразумение с Япония през юли в Брюксел, а тези за търговия и инвестиции със Сингапур - през есента.