Галиче е символ на огромна политическа подмяна, която отдавна е в ход, за да гарантира финансовото оцеляване на една тясна група от хора около ГЕРБ. Това заяви в парламентарната зала зам.-председателят на ПГ на БСП Драгомир Стойнев в декларация от името на групата, съобщи БТА. Според БСП на частичните местни избори в с. Галиче е било извършено нарушение, в което е участвал бащата на депутата от ГЕРБ Красен Кръстев.

"Галиче отдавна е символ на насилие, на страх, на злоупотреба на властта над гражданите, на корупция, на беззаконие. Подмененият от бащата на депутат от ГЕРБ протокол на частичните избори е продължение на тази история на наглост и мачкане на реда", заяви Стойнев. "Чрез Галиче ГЕРБ за пореден път доказаха, че са слепи за всичко друго освен за консумацията на властта, че се чувстват добре в блатото на беззаконието. Галиче е нагла подигравка с демократичния процес. ГЕРБ буквално казва на българите - вие гласувайте по съвест, ние не ви пречим, само после ще подменим протокола", коментира Стойнев. По думите му след този случай от ГЕРБ вече нямат правото да критикуват миналото.

Според Стойнев от ГЕРБ са избрали фалшификацията, защото предусещат провала си. Галиче е предупреждение, че в общините свободната инициатива, икономическото развитие, напредъкът на малкия бизнес ще зависят от господарите на общината, които са дошли с подменен протокол, а после ще подменят и протоколите на всеки търг, конкурс или обява, коментира Стойнев. "Гледайте Галиче и мислете за местните избори през 2019 г. Това ни чака, това ще е подходът, това ще са и техниките", посочи депутатът. Той декларира, че БСП ще използва всички позволени от закона средства срещу фалшификацията на изборите. Голямата сила е в ръцете на гражданите, които не трябва да позволяват вотът им да бъде зачеркнат от ръката на някой нахранен от ГЕРБ изборджия, каза още Драгомир Стойнев.

В отговор депутатът от ГЕРБ Красен Кръстев заяви, че няма отношение към частичните избори в с. Галиче. Той посочи, че в българското законодателство и изборния закон няма ограничение родител на народен представител да членува в подвижна секционна избирателна комисия или да е председател. Кръстев подчерта, че протоколът от изборите в с. Галиче в бил подписан от всички членове на подвижната секционна избирателна комисия, включително и от зам.-председателя, който е от БСП. Подписан е без никакво особено мнение, подчерта депутатът. Красен Кръстев заяви, че в декларацията на БСП са били изречени лъжи и призова, ако имат данни за нарушение, да сезират съответните органи.