Вече 6 дни българските тийнейджърки Натали и Велина са в неизвестност в САЩ. Те живеят там със семействата си в чикагското предградие Арлингтън Хайтс. Местната полиция разследва случая като бягство, но приятелите и родителите на двете момичета отхвърлят този вариант.

Според източници на BG VOICE, българско издание за българите в САЩ, тийнейджърките са били отвлечени от една от най-опасните улични банди Latin Kings. Според полицията обаче няма данни за това.

Какви са фактите?

Натали е на 16 години, а Велина – на 18 години. Натали не се прибира от училище миналия вторник, а Велина не отива на училище в сряда. И двете са ученички в Rolling Meadows High School и според близките им са неразделни. Родителите на момичетата твърдят, че нямат проблеми с децата си.

"В много добри отношения сме с дъщеря ми", казва Делчо Шентов, бащата на Велина. Той не смята, че е имало знаци, че момичето планира да бяга, напротив - семейството й е купило билет за България, където тя трябвало да има абитуриентски бал със стария си випуск.

"На 22 май има билет за България. На 24-и нейният випуск има бал, купили сме обувки, чанти", разказва бащата.

Същото потвърди за BG VOICE и приятелят на Велина, Тихомир, който живее в Англия.

"Аз ще се прибирам в България за бала й, за да й бъда кавалер. Купила си е всичко, запази си час за фризьор и маникюр", разказа Тихомир и допълни: "Питате ли ме какво ми е да чуя, че е избягала".

Според него е абсурдно Велина да е избягала умишлено и да не поддържа връзка със семейството си в продължение на дни. Той разказа и че с Велина поддържали непрекъснато връзка и говорели по пет часа на ден. "Казваше ми всичко", сподели младежът.

Родителите на 16-годишната Натали също казват, че нямало очевидни знаци, че дъщеря им възнамерява да бяга, въпреки че слухове твърдят, че е имало и предишни опити от нейна страна.

Майката на Натали, Наталия Пенчева, разказа, че е разговаряла с Велина във вторник вечерта. "Аз я молих, ако знае нещо за Натали, да ми каже, но тя заяви, че нищо не знае".

Според Тихомир Велина също му е споделила в последния им телефонен разговор, че Натали е изчезнала без следа.

Според източници на BG VOICE, както и според бащата на Велина полицията работи по версията, че момичетата са избягали с членове на уличната банда Latin Kings, която е най-старата и голяма латиноамериканска групировка по света.

По информация на властите често членове на бандата таргетирали млади и красиви момичета, лесни за манипулиране, като ги "обработвали" да бягат от домовете си. По-късно голяма част от привлечените момичета са подтиквани да проституират.

Разследващите от полицейското управление в Арлингтън Хайтс обаче не потвърждават информацията за членове на бандата Latin Kings и казват, че случаят се разследва като бягство/изчезване.

"Нямаме причина да вярваме, че момичетата са били отвлечени или нападнати", каза сержант Букзински. Почти сигурно е обаче, че момичетата са заедно.

"Не смятам, че полицията прави всичко, за да ги намери, казва приятелят на Велина, Тихомир. - Аз живея в Англия и тук действат много по-бързо, момичетата ги няма вече 6-и ден".

От дома на Натали липсват нейни дрехи и зелената й карта. Тя е непълнолетна и не може да напусне страната, а ако бъде намерена, ще бъде задържана в най-близкото полицейско управление, докато не дойдат родителите й.

В случая на Велина обаче властите няма как да я задържат, освен ако не се е случило престъпление, защото е пълнолетна. Същото се отнася и за всеки пълнолетен гражданин с момичетата.

"Освен ако няма извършено престъпление, ние нямаме право да задържаме никого", казва сержант Букзински.

Бащата на Велина, Делчо Шентов, разказа, че за последно дъщеря му е била видяна на бензиностанция, където разговаряла с 33-годишен латиноамериканец, стар познайник на полицията.

"Чувал съм за подобна банда, която се върти тук и подмамва по-млади момичета, казва Шентов. - Още като се нанасяхме в квартала, знаех, но от години е спокойно около нас".

Сержант Букзински от полицейското управление в Арлингтън Хайтс казва, че правят всичко, за да открият тийнейджърките.

Родителите на двете български момичета молят, ако някой има информация за тях, да се свърже незабавно с полицейския участък в Арлингтън Хайтс на 847-368-5300.