Финалният доклад с хронология на спасителната операция за Боян Петров, излезе от индийската организация за планинарство и алпинизъм Dream Wanderlust. Тя следеше отблизо издирването на българския алпинист, устремил се към хималайския връх Шиша Пангма в Тибет. Операцията приключи безуспешно на 16 май, 13 дни след преустановената връзка на Боян Петров със съпругата му и останалите в експедицията.

Вместо да изпълни заглавието, под което е качен в интернет: "Окончателният доклад слага край на всички спекулации около издирването на Боян Петров", той повдигна нови въпросителни около съдбата на големия българин.

"За мен съществува само един въпрос и той е "защо?". На него обаче би могъл да отговори единствено Боян", каза в студиото на "България сутрин" в телевизия Bulgaria ON AIR алпинистът Дойчин Василев.

Той сподели, че според него инцидентът, на който българинът стана жертва, се е случил между последния лагер и върха на Шиша Пангма.

"Боян Петров е достатъчно опитен алпинист, за да се справи в планината. За да не се върне значи е бил обездвижен, това го е възпрепятствало", посочи Дойчин.

Той допълни още, че мястото между централния и главния връх на Шиша Пангма е много опасно за сам човек заради снежните навявания. По думите му няма проблем то да бъде преминато успешно, когато в експедицията обаче има няколко човека.

"Инцидентът с Боян е нелепа случайност. Нека поставим ударение на доброто, което той остави след себе си със своя устрем, стил на изкачване, мислене и неуморимост. По-добър пример за младите поколения не бих могъл да посоча", подчерта гостът в студиото на Лора Инджова и Златимир Йочев.

Постът с доклада на страницата на Dream Wanderlust във Фейсбук събра десетки коментари. Много от потребителите отбелязват като подозрителен фактът, че палатката на Боян Петров е открита първо в Лагер 3, а седмица по-късно и в разположения на по-ниска надморска височина Лагер 2.

Според някои тя може да е била отнесена от вятъра, но други спекулират с хипотезата, че българинът може да е станал жертва на престъпление.

В отговор от Dream Wanderlust посочват, че за да се изясни "мистерията с палатката" ще бъдат потърсени за обяснение участниците в спасителния екип. Напомняйки, че украинският алпинист не е дал информация за надморската височина, на която е намерил палатката, от организацията коментират: "Имаме усещането, че и двата екипа (този на украинеца и спасителния) визират едно и също място. Спасителите ни увериха два пъти, че са я намерили при Лагер 2. Ще се опитаме да интервюираме и украинския тим".