Избягалият от затвора прати писмо до президента и омбудсмана - само те не се включили в кампанията срещу него Невинен ли е Владимир Пелов, както твърди в писмото си до президента и омбудсмана? Това е посланието му до институциите, които получиха известие от рецидивиста миналата седмица. По думите му само президентството и омбудсманът не са се включили в клеветническата кампания срещу него.

На 3 април като в холивудски екшън той избяга през парадния вход на Софийския затвор заедно със съкилийника си Радослав Колев.

Двамата все още се издирват - месец и половина след бягството. Разпитът на сина на Пелов не даде резултат. Момчето, както и експерти потвърдиха, че почеркът е на баща му. Писмото до президента и омбудсмана обаче е само от Владимир Пелов. Пуснато е с марка в кутията на пощенския клон на бул. “Цар Борис III”, а клеймото е от 7 май.  Владимир Пелов е един от най-колоритните затворници в последните години. Излежал е една присъда за убийство, през 2017 г. започна да търпи втора - за грабеж, опит за убийство на полицаи при преследване и отвличане. Има и висящи обвинения за покушението над братята от Ботевград Цветан и Марко Петрови, ликвидирани с пистолет в края на март 2016 г.

В писмото си Пелов твърди, че е невинен както за 32-годишната присъда, която е излежавал, така и за обвиненията в убийството на братята. Разследването по второто престъпление все още не е приключило. Но доказателствата за присъдата, която е излежавал, са категорични, показва справка на документите в съда.  Първата присъда за беглеца е от 1999 г. Тогава е наказан с 11 г. затвор за убийство на сарафа Ганчо Караиванов от Пловдив, извършено през май 1997-а. Разследването показва, че Пелов и съучастникът му Лазар Марков нападат Караиванов пред дома му в града под тепетата. Пребиват го с железен прът и го застрелват с 3 куршума в гърба Отмъкват телефона на жертвата и куфарче с 4700 германски марки. Пелов е уличен за престъплението, но се крие 2 г. докато го хванат. През 2010 г. стана медийна звезда, въпреки че е в затвора. Приет е да учи екология в Софийския университет.

Тогава лежи в затвора в “Кремиковци” и се явява на изпита, докато е в отпуск. Оценката му е отличен 5,88. “В килията прочетох много книги. Търся отговор за онова, което сторих, но не успявам да го открия. Имам добро семейство. Съпруга и две деца, които ме обичат. Никой от приятелите и съучениците ми няма подобна съдба”, казва той в интервю за “24 часа” през 2010 г. Същата година е пуснат предсрочно и се връща у дома. В писмото си до президента Пелов не отрича вината си за убийството от 1997 г.  Въпреки че започва работа в земеделски комплекс на бизнесмен от Ботевград, Владимир Пелов извършва ново престъпление, доказано с окончателна присъда от март 2017 г. На 27 август 2011 г. той и приятелят му от затвора Димитър Иванчев-Шошора ограбват златарско ателие. Набелязаният обект е магазин на 2-ия етаж в търговския център на площада в Ботевград. Всичко е заснето с камери. Двамата мъже са с гумени маски. Това е обир, крещи Пелов и насочва пистолет срещу златаря, който опитва да скрие част от бижутата.

Човекът зад щанда блъска манекен и вика: “Помощ, ограбиха ме!”. Нападателят го удря с пистолета по главата и го дръпва от прозореца. Отива до щанда, грабва няколко табли с бижута и хуква навън. Другият блъска два щанда и също бяга. Всичко става за по-малко от минута. Пред магазина бандитите са забелязани от цивилен катаджия, който ги подгонва. Обажда се и на тел. 112 и съобщава маршрута на бегълците. В гонката се включват и 2-ма гардове, които пазят обект наблизо. Бандитите стигат до паркинг зад блока на бул. “България” 7, където шофьор на форд се опитва да слезе от колата си. Маскираните отварят вратите, единият насочва пистолет срещу главата му и заповядва: “Карай”. Другият сяда отзад.

Колата потегля, но пътят е препречен от пикап. Полицаите са наблизо и грабителите изскачат от колата, като част от плячката им се разпилява. Изпуснати са 11 колиета, 51 чифта обеци, гривна и 28 пръстена. Двамата побягват към кръстовището на бул. “България” и ул. “17 ноември”, като изпускат още една табла с 9 колиета. Свиват в уличка. Там семейство товари чанти с буркани в колата си. Единият беглец опира пищова в гърба на мъжа и му нарежда да влезе в колата. Другият избутва жената и тя пада. Колата потегля. Двама полицаи ги настигат. За да ги спре, единият бандит стреля. После излизат от колата и хукват. Шошора е задържан, но Пелов успява да се измъкне. Продължава да стреля по преследвачите, докато бяга. Тогава отвлича поредна кола - “Фиат Пунто” с 3 врати, в която са семейство и 9-годишният им син. Нарежда на жената да слезе, а на мъжа да кара.

Детето остава в колата. Пуска го след минути. Така Пелов успява да избяга и потъва вдън земя. Той е заловен на 12 септември във вила в ботевградското с. Зелин, където живеят дядо му и глухонемият му вуйчо. На 17 януари 2013 г. е пуснат под домашен арест, защото страда от глаукома По това време делото за грабежа, стрелбата и отвличането на хората в колата вече е в съдебна фаза. Доказателствата са категорични, че е виновен - нещо, което той отрича в писмото си, въпреки че е осъден на три съдебни инстанции. На 26 март 2016 г. отново е арестуван - за двойно убийство на братя от ромската махала в Ботевград. Екзекуцията им е извършена в центъра на града, на метри от ограбеното златарско ателие, до заведение на бившия му работодател и приятел Тихомир Микев-Перуката. Свидетели разказват, че братята са имали конфликт с Перуката.

Разследването води криминалистите до стария им познайник Владимир Пелов и по остатъците от барут по суитшърта му. Той твърди, че е на сина му, който ходил да тренира стрелба. На мярката за неотклонение разказа, че не познава двамата братя и е удобният виновник за всяко престъпление в Ботевград. Въпреки това е оставен на топло. В килията научава, че е окончателно осъден за екшъна от 2011 г. Това се случва през март 2017 г. 13 м по-късно Пелов избяга от затвора.