Турската разузнавателна служба МИТ е информирала Реджеп Ердоган, че са получени сигнали, че срещу него се подготвя покушение, каза президентът, цитиран от Анадолската агенция.

Националната разузнавателна служба на Турция ме информира за това. Никакви заплахи обаче няма да може да ни накарат да се откажем от пътя ни, посочи Ердоган на съвместна пресконференция с мюсюлманския член на босненското председателство (президентството) Бакир Изетбегович.

Ердоган посочи, че Босна и Херцеговина е важен партньор за Турция в региона, информира БТА. Той изтъкна, че Анкара няма никакви тайни планове по отношение на Босна и Херцеговина.

Турция се стреми само да допринася за благополучието и икономическото развитие на тази страна, подчерта Ердоган. Той изрази надежда, че Сараево ще подкрепя стъпките на Турция в борбата срещу Фетхуллахистката терористична организация на живеещия в САЩ мюсюлмански проповедник Фетхуллах Гюлен.

Според турските власти ФЕТО стои зад опита за преврат в Турция през юли 2016 г. Турският президент отбеляза, че поддръжниците на Гюлен се опитват да разпространяват влиянието си върху всякакви сфери.

За борбата с това престъпно течение са необходими решителни усилия. Турция се надява в скоро време този проблем да бъде изкоренен в Босна и Херцеговина. Отворени сме за всякакви форми на сътрудничество по въпроса, посочи Ердоган.

Той каза още, че Турция е готова да подкрепи усилията на Босна и Херцеговина за присъединяване към НАТО, информира Анадолската агенция.