Министерството на транспорта на Мексико ще проведе извънредна проверка на компанията собственик на самолета Боинг 737, който в петък се разби в Куба, информира ТАСС.

Мексиканското Главно управление за гражданска авиация ще направи нов оперативен одит на компанията "Авиолинии Дамох" като част от извънредна проверка, за да установи дали работата й отговаря на съответните норми, както и с цел да събере информация в помощ на разследването на инцидента, се посочва в изявление на ведомството.

Компания Дамох, известна също под името "Глобъл еър" преди по-малко от месец е отдала авиолайнера под наем заедно с екипажа на кубинската "Кубана де авиасион". Последната проверка на самолета преди катастрофата е била през ноември 2017 година и тогава той е получил сертификат за летателна годност.

Машината се разби почти веднага след излитането си от Хавана. По данни на кубинските власти в катастрофата са загинали 110 души, сред които пет деца и 11 чужденци. Шестимата членове на екипажа са били мексикански граждани, а сред пътниците е имало петима чуждестранни граждани - по двама на Аржентина и Западна Сахара и една мексиканка.

Причината за инцидента все още е неизвестна, намерена е една от двете черни кутии.