Дипломати от Европа, Китай и Русия обсъждат ново споразумение с Иран в надежда да бъде спасена ядрената сделка, от която САЩ се отказаха, пише БТА.

Новото споразумение предвижда на Иран да бъде оказана финансова помощ, като в замяна Техеран ограничи разработките си за балистични ракети и намесата си в страните от региона. Това твърди германският вестник "Билд ам зонтаг", цитиран от Ройтерс.

Дипломатите щели да се съберат следващата седмица във Виена за среща под председателството на Хелга Шмит, високопоставен дипломат от ЕС.

Таблоидът, който се позовава на източници от ЕС, пише още, че на заседанието в австрийската столица ще бъдат представени Германия, Великобритания, Китай, Русия и Франция, но не и САЩ.
Не е ясно дали Иран, който досега е отхвърлял призивите да спре ракетните си разработки, ще има свой пратеник във Виена.

Със сключеното през 2015 г. споразумение Иран се съгласи да ограничи своите ядрени програми в замяна на снемане на повечето западни санкции. Едно от основните възражения на американския президент Доналд Тръмп срещу тази сделка е, че тя не обхваща иранските ракетни програми и иранската подкрепа за въоръжени групировки в Близкия изток, които Западът смята за терористични, припомни Ройтерс.