Брюкселската община ще разруши старата щабквартира на НАТО, която трябва да бъде окончателно освободена в края на идния месец.

Пактът се мести в нови офиси на отсрещната страна на улицата срещу старите си бараки.

Освобождаваните 90-те хактара сгради и парк ще бъдат превърнати в жилищен район с 1500 апартамента. На мястото ще бъде разположено и ново европейско училище, в което право да учат имат децата на еврочиновниците и дипломатите в Брюксел. Част от територията ще бъде предоставена за изграждане на офис сгради и магазини, както и за паркове, съобщават от общината.

Споразумение между федералните белгийски власти и двата региона, върху които се намира терена - Брюксел и Фландрия, предвижда старите сгради на НАТО да бъдат разрушени през 2019 г. Новият квартал ще бъде построен до 2023 г., а училището - до 2024 г.

НАТО започна местенето на щабквартирата си в Брюксел на 19 март и очаква последният кашон да бъде прехвърлен на отсрещната страна на бул. “Леополд III” до месец.

Старата, построенна като временна централа, му служи от 1967 г насам. Новата е разположена на площ от 254 хил кв м и ще подслони 1500 чиновници на организацията, 1700 военни и цивилни представители на 29-те държави членки, 600 души персонал от НАТО-вските агенции, както и на около 500 посетители дневно.

Алиансът се надява да спести до 30 на сто от сметките си за ток като използва максимално естествената светлина, влизаща през изцяло покритата със стъкло конструкция на комплекса от офиси. Отоплението и охлаждането на помещенията ще става чрез гео-термална топлина.

Строителството на новата централа отне повече от 7 години. Местенето трябваше да започне през януари, но беше отложено заради проблеми с IT системата.

Изграждането на централата  на НАТО струва 1,17 млн евро при първоначална цена от 750 млн. Сумата е заплатена от страните членки.