Все още не са ясни мотивите на 17-годишния ученик, който откри стрелба в гимназия си в американския град Санта Фе, щата Тексас, уби десет души и рани десет. Смята се обаче, той е планирал от известно време нападението, предаде Асошиейтед прес.

Приятели го описват като по-скоро затворен, спортист, който е казвал, че иска да притежава оръжие, но не е давал основание да се смята, че е склонен към насилие.

Димитриос Пагорчийз е използвал полуавтоматичен пистолет и пушка с отрязана цев, каза американският сенатор Джон Корнин. Следователите все още установяват дали пушката е била законно притежавана. Първоначално бе съобщено, че оръжията са на баща му.

В колата на Пагорчийз и в училището са намерени експлозиви, включително самоделни бомби. Според сенатора ученикът от известно време е планирал нападението, хвалел се е с намеренията си, но това е останало незабелязано.

Той е обвинен в убийство при утежняващи обстоятелства, което може да доведе до смъртно наказание.

Губернаторът на Тексас Грег Абът заяви, че в компютъра и телефона му се съдържа информация, показваща, че той е искал да извърши атаката. Намерението му било след това да се самоубие, но той се предал на властите, казвайки, че не е събрал смелост да го стори.

При нападението бе ранен в ръката въоръжен училищен полицай, който се опитал да спре стрелеца. Една от десетте жертви е учителка, която е работила по заместване.

Няколко часа след стрелбата в Тексас американският вицепрезидент Майк Пенс каза, че президентът Доналд Тръмп предприема действия, за да може училищата да станат "по-безопасни".

На политическо събитие в родния си щат Индиана Пенс говори за усилията на администрацията да се подобри сигурността в училищата, включително чрез подписването на закон, разрешаващ на щатските и местни власти да използват 2 милиарда долара за защита на училищата. Изтъкна и законопроект за затягане на системата за проверка при продажба на огнестрелно оръжие. Пенс призова другите щати да последват примера на Индиана и да позволят на обучени училищни служители да носят скрито оръжие.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е наредил американските националните флагове да бъдат спуснати наполовина в знак на уважение към паметта на загиналите при стрелбата в училището в Санта Фе.

Знамената ще останат спуснати до залез слънце на 22 май. Заповедта важи за Белия дом, всички обществени сгради и територии, военни постове, бази и кораби, както и за американските посолства, консулства и други обекти в чужбина.

Говорителката на Белия дом Сара Сандърс каза, че другата седмица ще се събере комисията за сигурност в училищата, създадена от президента след стрелбата през февруари в училището в Паркланд, Флорида. Там при подобни обстоятелства бяха убити 17 души - ученици и учители.

Ученици, оцелели от стрелбата в Паркланд, изразиха в социалните мрежи възмущение и мъка след новата масова стрелба.

(БТА)