Завършването на училище винаги е свързано с много вълнения и емоции. Най- радостни са преживяванията на абитуриентите, за които от родители, учители, близки и приятели се организират балове и различни атракции. Празнуват не само завършващите училище, но и цялото им обкръжение. Празничното настроение много често води до компромиси, но когато те са свързани с неправилно поведение на пътя. Това може да доведе до неприятни ситуации и последици, припомнят от полицията в Пловдив.

През 2017 г. по време на абитуриентските тържества са установени повече от 400 нарушения на водачи на превозни средства (ПС), превозващи абитуриенти, или на пътници в ПС. В над 90 от случаите участниците в движението по пътищата не са използвали обезопасителни колан, а в повече от 10 случая - предпазни каски. Установени са над 60 случая на неправилен превоз на пътници. В 10 случая водачите са били неправоспособни. Взети са повече от 440 мерки спрямо абитуриенти и превозващи ги шофьори, извършили нарушения на ЗДвП. Регистрирани са 6 ПТП с участието на ПС, превозващи абитуриенти, при 4 от тях водачите са били абитуриенти.

За да остане празничното настроение, „Пътна полиция” съветва:

  • Спазвай Закона за движението по пътищата
  • Осведоми се за последните изменения в Закона за движението по пътищата
  • Мисли за собствената си безопасност
  • Празнувай, но се контролирай
  • Не прекалявай с алкохола
  • Намери си шофьор за бала и след него
  • Ако ще шофираш, не пий алкохол
  • Не се дрогирай и не шофирай след употреба на наркотици Ако не си правоспособен водач, не шофирай При нужда позвъни на телефон 112

 

Спазвай Закона за движението по пътищата

Дори по време на празници разпоредбите на Закона за движението по пътищата остават в сила. Нарушенията все по-често се документират с автоматизирани технически средства и не се налага спирането на автомобилите на място. Помни, че няма ненаказани нарушители, но това може да се случи и малко след бала.

Осведоми се за последните изменения в Закона за движението по пътищата

През 2018 г. има промени в Закона за движението по пътищата. Нарушенията на разпоредбите водят до много сериозни последици - спиране на превозното средство от движение, отнемане свидетелството за управление на МПС на водача, лишаване на водача от право да управлява МПС, отнемане на контролни точки, глоба и др. Много от измененията в закона от 2017 г. са свързани с ограничаване управлението на МПС от неправоспособни водачи и от водачи с концентрация на алкохол в кръвта или след употреба на наркотични вещества или техни аналози. Санкциите са сериозни и за собствениците на превозните средства, които са им ги предоставили. Не шофирай МПС, ако не си платил глобите си за предишни нарушения на Закона за движението по пътищата. Ако пътниците не са поставили предпазен колан, наказанието е и за тях, и за техния шофьор.