Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че Северна Корея няма да повтори съдбата на Либия и сигурността на лидера на КНДР Ким Чен Ун е гарантирана и той няма да бъде убит като Муамар Кадафи.

„Не е имало съглашение Кадафи да бъде оставен на власт. Либийският модел е нещо съвсем друго. Това, което ще се случи с Ким Чен Ун е съвсем друго. Той ще си остане в страната, ще управлява държавата си, тя ще бъде много богата”, заяви Тръмп преди срещата си с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в Белия дом.

БЛИЦ припомня, че именно на срещата със Столтенберг Тръмп отговори рязко на критиката на Туск от София и заяви, че „ЕС е ужасен към САЩ!“

Доналд Тръмп е готов да се срещне със севернокорейския лидер Ким Чен Ун, както бе предвидено за средата на юни в Сингапур. Това потвърдиха световните медии. Те се позовават на говорителката на Белия дом Сара Сандърс. 

"Това бе покана, която Северна Корея ни отправи и ние приехме и продължаваме да се придвижваме напред с приготовленията", повтори тя. 

Същевременно Пентагонът съобщи, че не се водят дискусии за намаляване на мащабите на бъдещите военни учения между САЩ и Южна Корея, предизвикали гнева на Северна Корея в навечерието на планираната среща на върха Северна Корея – САЩ.