Пловдивчани и гости на града се прехласват по произведения на български занаятчии на Малката главна, част от Пролетният панаир на занаятите, който ще се проведе от 17 до 20 май 2018г. на ул. „Райко Даскалов“.

Всеки ден от 10.30ч. до 19.00ч. могат да се видят интересни демонстрации и базар на 75 български майстори – занаятчии, които ще представят над 20 занаята: металопластика, дърворезба ,  художествена обработка на дърво, тъкачество, плъстене, грънчарство, художествена керамика,   ножарство,  стъклопис, свещолеене,  сладкарство,  изработване на накити с различни техник, изработване на кукли от текстил, шапкарство, художествено плетиво, килимарство, изработване на художествени тъкани, кошничарство, звънчарство, изработване на народни музикални инструменти, изработване на изделия от кожа.

Също така от днес до неделя пловдивчани ще могат да се насладят на майсторството и кулинарните умения при приготвянето на хляб и сладкиши на майстори от България и чужбина.

От 17:15 часа днес всички участници в кулинарния фестивал ще се включат в дефиле по главната улица, което ще тръгне от площад „Стефан Стамболов“ и ще завърши до подлеза на Аптека Марица (пред БНБ). Там в 18:00 часа официално ще се  открие Фестивал на хляб и сладкиши.

През четирите дни на фестивала, феерия от вкусове и аромати ще залеят Пловдив.

В рамките на фестивала (17 – 20 май) се организира и конкурс за снимка на тема ,,Улови занаята“. Всеки посетител може да снима със собствения си телефон или фотоапарат  и да изпрати снимки във Фейсбук, на профила: Регионална Занаятчийска Камара. Тези, които съберат  най-много харесвания ще получат награди съответно за: първо място  – парична награда, второ място – баница,  трето място – ръчен хляб.

Желаещите да се включат в надпреварата ”Най- добро печиво”, на 19 май /събота/  от 15.00 до 16.00ч, трябва да представят домашно приготвени печива, които ще се  оценяват по външен вид,  вкус и оригиналност, като най – добрите ще получат парични и материални награди.

С активно участие на публиката в надпреварата между майсторите, ще се определи и титлата „Най-добър в хляба“.

Специален гост на Фестивала ще бъде Иван Звездев, който на 18 май (петък)  ще демонстрира своите умения пред публика. Майстори пекари и студенти от УХТ и ученици от ПГТ „Проф. д-р Асен Златаров“ ще посрещат в Детската работилница, най-малките посетители на Фестивала, за да творят заедно.

Организатори на Пролетния панаир на занаятите са Община Пловдив, Регионална Занаятчийска Камара- Пловдив и Регионален етнографски музей Пловдив.