Служителите на РЗОК Иван Деспотов и Влади Манев ще чакат започването на делото срещу тях в следствения арест. Това реши пловдивският апелативен съд, а определението прочете преди минути съдия Васил Гатов.

  Второто разглеждане на мярката за неотклонение на двамата беше образувано по жалби на техните защитници, които настояваха за по-леки такива. На друго мнение беше представителя на апелативната прокуратура Иван Даскалов. Той представи съдебно-почеркова експертиза, изготвена по бележка, намерена в джоба на Деспотов. 

Експертизата беше приета от съда, а Деспотов обясни, че тя е свързана с извършвани от него проверки, възложени от НЗОК, предава "Марица" от съдебната зала. Даскалов поиска да се потвърди наложената от окръжния съд мярка "задържане под стража", като подчеета, че за престъплението се предвижда "лишаване от свобода", има обосновано предположени обвиняемите да са го извършили и има реална опасност двамата да се укрият или да извършат ново престъпление.

Той базира тезата си на следните доказателства - намерени са 50 000 лева в колата на Деспотов, докато и Манев е бил в автомобила. 20 000 са били в краката на Манев. Свидетел разказал, че Манев се е опитал да изхвърли парите, щом пристигнали униформените. Даскалов подчерта, че обвиняемият фармацевтичен бос Николай Александров, който се смята за мотор на схемата, е обяснил подробно извършените деяния в разпит пред съдия, като казаното от него съответствало напълно със събраните по делото доказателства. 

Адвокат Зоя Тошкова, която преставлява Деспотов пред магистратите, определи разпита на Александров за "удобен на обвинението" и припомни, че той е пуснат под гаранция от 20 000 лева.  

Адвокат Левашки, който беше поел защитата на Манев изрази недоволство, че на подзащитника му не било дадено реално право да дава обяснения. Той съобщи, че името на Влади Манев не се споменава нито в доказателствата, нито при разпитите.   

"За 17-те години през които работя в РЗОК, аз нямам нито едно провинение, което да сочи, че не съм си вършил работата съвестно", заяви Манев и поиска по-лека мярка. Такова бе искането и на Деспотов. Той каза, че нямал нито намерение да се укрива, нито да пречи на разследването - просто искал да бъде със семейството си.   Апелативния съд взе страната на обвинителите и остави двамата здравни работници зад решетките. Решението е окончатвлно.  

След края на засвданието адвокат Тошкова изрази съмнение, че решението е било изготвено предварително, защото 2 страници с мотиви бяха изписани за около 10 минути.