Ще се борим до край, спрем ли дотук, губим. Крайна мярка е, но сме готови да протестираме и в Брюксел. Това обявиха протестиращи превозвачи от Пловдив, които са част от националния протест на превозвачите срещу т. нар. „пакет мобилност“, предложен от Европейската комисия. Протестът се подкрепя от всичките 1500 регистрирани в Пловдивска област транспортни фирми.

Близо 200 ТИР-а се наредиха в колона на пътя Пловдив – Асеновград, в отсечката от село Крумово към Пловдив. Те са спрени в платното, което се ремонтира, и не пречат на натоварения трафик по маршрута. Други около 100 камиона на пловдивски превозвач са в столицата за участие в националния протест.

Областният управител Здравко Димитров и шефът на Областната дирекция на полицията Атасан Илков провериха на място създадената организация на движението.

Европа си е Европа, ние сме българи, трябва да си защитим българското. Това заяви пловдивският областен управител и посочи, че превозвачите не се натрапват, но искат и да бъдат видени и чути. Затова избрахме Асеновградско шосе, където минават по 30 000 коли на ден, коментира Здравко Димитров.

Пловдивските превозвачи посочиха още, че предлаганите от Европа мерки са рестрикции срещу българските превозвачи, които ще са фатални както за бранша, така и за икономиката ни. Транспортният бранш осигурява близо 17 % от бюджета на държавата, посочиха от бранша. Този „мобилен пакет“ не защитава превозвачите. Целта им е да вземат българските шофьори и те да отидат да работят във френски и немски фирми, коментира Петков Ангелов.

Протестът на пътя Пловдив – Асеновград ще продължи до 14 часа. Очаква се на място да пристигне и Пловдивския митрополит Николай.