Саудитският съдия Фахад ал Мирдаси беше отстранен доживот от футбола за корупция и опит за уреждане на мач. Това стана броени седмици преди 32-годишният рефер да замине за Русия, където трябваше да бъде част от 36-ата арбитри на световното първенство.

От Футболата федерация на Саудитска Арабия (SAFF) обявиха, че Фахад ал Мирдаси е обещал да уреди крайния резултат от финала за Купата на краля между Ал Итихад и Ал Файсали. Според информацията съдията се е свързал с шеф на Ал Итихад, който от своя страна е предал полученото съобщение на властите.

Саудитските футболни функционери разкриха, че Ал Мирдаси (международен рефер от 2011 година), е признал за опита за корупция, след като е бил разпитан от полицията. За финала на Купата на краля в неделя той е бил заменен от Марк Клатънбърг, който от февруари 2017 година е шеф на съдиите в Саудитска Арабия. Ал Итихад спечели трофея с 3:1 след продължения.

ФИФА вече е получила информация за доживотното отстраняван на Ал Мирдаси. От световната футболна централа искат повече подробности по случая. Очаква се саудитският рефер да бъде изваден от списъка със съдиите за световното първенство.

Фахад ал Мирдаси беше съдията на Купата на конфедерациите в Русия през миналото лято. Свири мача за третото място между Мексико и Португалия (1:2 след прод.), когато даде две дузпи, изгони двама души в продълженията, както и мексиканския селекционер Хуан Карлос Осорио. Ръководи мачове и от олимпийските игри в Рио де Жанейро.