Вече седмица полицията в чикагското предградие Арлингтън Хайтс издирва две български тийнейджърки - Натали, на 16 г., и Велина, на 18 години. Едната не се прибира от училище миналия вторник, а другата не отива на училище в сряда. Момичетата са ученички в Rolling Meadows High School и според близките им са неразделни, съобщава BG VOICE.
 

Първоначално се смяташе, че двете са безследно изчезнали, но от полицията казаха, че вече разследват случая като бягство. А източници на изданието разкриват, че момичетата е възможно да са забъркани с една от най-опасните улични банди или дори да са били похитени. Но според близките на Велина версията за бягство е абсурдна.

„В много добри отношения сме с дъщеря ми", казва Делчо Шентов, бащата на Велина. Той не смята, че е имало знаци, че момичето планира да бяга, напротив - семейството й е купило билет за България, където тя трябвало да има абитуриентски бал със стария си випуск. "На 22 май има билет за България. На 24-и нейният випуск има бал, купили сме обувки, чанти", разказва бащата.

Същото потвърди и приятелят на Велина, Тихомир, който живее в Англия. „Аз ще се прибирам в България за бала й да й бъда кавалер. Купила си е всичко, запази си час за фризьор и маникюр, разказва Тихомир. - Питате ли ме какво ми е да чуя, че е избягала." Тихомир категорично отрича версията, в която Велина умишлено е избягала, без да има връзка със семейството си от дни. Родителите на 16-годишната Натали също казват, че нямало очевидни знаци, че дъщеря им възнамерява да бяга, въпреки че слухове твърдят, че е имало и предишни опити от нейна страна. Майката на Натали, Наталия Пенчева, казва, че е разговаряла с Велина във вторник вечерта. „Аз я молих, ако знае нещо за Натали, да ми каже, но тя заяви, че нищо не знае." Според Тихомир Велина също му е споделила в последния им телефонен разговор, че Натали е изчезнала без следа.

Според източници на сайта, както и според бащата на Велина полицията работи по версията, че момичетата са избягали с членове на уличната банда Latin Kings, която е най-старата и голяма латиноамериканска групировка по света. По информация на властите често членове на бандата таргетирали млади и красиви момичета, лесни за манипулиране, като ги „обработвали" да бягат от домовете си. По-късно голяма част от привлечените момичета са подтиквани да проституират.

Разследващите от полицейското управление в Арлингтън Хайтс не потвърдиха информацията за членове на бандата Latin Kings, но казаха, че случаят се разследва като бягство/изчезване. „Нямаме причина да вярваме, че момичетата са били отвлечени или нападнати", каза сержант Букзински. Почти сигурно е обаче, че момичетата са заедно. „Не смятам, че полицията прави всичко, за да ги намери, казва приятелят на Велина, Тихомир. - Аз живея в Англия и тук действат много по-бързо, момичетата ги няма вече 6-и ден."

От дома на Натали липсват нейни дрехи и зелената й карта. Тя е непълнолетна и не може да напусне страната, а ако бъде намерена, ще бъде задържана в най-близкото полицейско управление, докато не дойдат родителите й. В случая на Велина обаче властите няма как да я задържат, освен ако не се е случило престъпление, защото е пълнолетна. Същото се отнася и за всеки пълнолетен гражданин с момичетата. „Освен ако няма извършено престъпление, ние нямаме право да задържаме никого", казва сержант Букзински.

Бащата на Велина, Делчо Шентов, каза, че за последно дъщеря му е била видяна на бензиностанция, където разговаряла с 33-годишен латиноамериканец, стар познайник на полицията. „Чувал съм за подобна банда, която се върти тук и подмамва по-млади момичета, казва Шентов. - Още като се нанасяхме в квартала, знаех, но от години е спокойно около нас."

Сержант Букзински от полицейското управление в Арлингтън Хайтс казва, че правят всичко, за да открият тийнейджърките. Родителите на двете български момичета молят, ако някой има информация за тях, да се свърже незабавно с полицейския участък в Арлингтън Хайтс на 847-368-5300.

Кои са Latin Kings?

Най-старата и най-голяма латиноамериканска банда по света Latin Kings, или „Латинокрале", са сред най-известните организирани престъпни групи в САЩ. Членовете им наброяват десетки хиляди в цялата страна. Според доклад на ФБР за криминалната активност на бандата от 2012 година те таргетират млади момичета, които са податливи на манипулация и са готови да избягат от домовете си. В много от случаите привлечените са подтиквани да проституират. Същият доклад описва и как членовете на бандата вербуват момичетата - това най-често са имигранти или деца от социални домове и бежански лагери. Молове и гимназии пък са най-честите места, където се търсят жертвите.

Сред престъпленията на бандата са убийства, рекети, разпространение на наркотици и оръжия, детска проституция и трафик на хора. Latin Kings имат особено голям клон в Чикаго, където са създадени през 1940 година. Известно е, че имат изключително добре развита мрежа за комуникация между членовете, които са в затвора, и такива на свобода. В момента лидерът на тази групировка, която оперира в цялата страна, е Джино Колон, известен като Лорд Джино, който излежава доживотна присъда за разпространение на наркотици. Въпреки че бандата се нарича латиноамериканска, в редиците им има и италианци.
Гаджето на Велина: „Няма шанс да е избягала"


Приятелят на изчезналата 18-годишна Велина Шентова, Тихомир, каза ексклузивно, че версията за бягство е абсурдна. Той е разговарял с полицията в Арлингтън Хайтс, за да им обясни, че според него „Велина няма причина да бяга". По думите на младежа на Велина нищо не й е липсвало. Тя се прибирала всяко лято в България и чакала с нетърпение да дойде време за абитуриентския й бал. „Тя има билет във вторник да се прибере в България. Взела си е рокля, обувки, всичко. Записала си е част за маникюр и прическа", твърди Тихомир. Той е разговарял за последно с Велина в деня, в който е изчезнала в 7 часа сутринта. „Каза ми, че полицията търси Натали и че са я разпитвали полицаите", добавя Тихомир, който също като бащата на Велина Делчо Шентов твърди, че момичето не се чувствало добре в четвъртък сутринта. „Каза, че й е лошо, но ще ходи на училище. Опитах се няколко пъти да се свържа с нея след това, но телефонът й даваше постоянно заето за близо час или два."

Тихомир казва, че двете момичета са добри приятелки, че не са имали проблеми с никого. „Разговаряме по 5 часа на ден, тя ми казва всичко", разкри Тихомир. Двамата са заедно от три години. Той не отрича, че момичетата са познавали латиноамериканци. „Много българи също ми казаха, че са говорили с някакви мексиканци, но пак ви казвам - няма как да я избягала!" Тихомир не отхвърля варианта, в който Велина може да придружава по-малката Натали, но казва, че дори да е така, това би било за най-много ден или два. Според Тихомир липсата на момчетата за повече от 6 дни е силно обезпокояваща и полицията не прави всичко по силите си да ги намери. „Полицията не ми вдъхва доверие. От 6 дни да не могат да я намерят", казва Тихомир, според когото нещо нередно се е случило с приятелката му. „Аз живея в Лондон, точно в центъра, каквото и да стане, полицията веднага те разпитва и няма как да не разбере, ако е станало нещо. Не знам как е в Америка, но според мен няма как да не се намерят за толкова дни", казва Тихомир.