На Хавайските острови, където на 3 март изригна вулкана Килауеа, е обявена най-високата – червена, тревога. Геологичната служба на САЩ предупреждава, че активността на вулкана може да се увеличи всеки момент, съобщава Си Ен Ен.
 
Това би довело до нови изригвания на пепел и лава, експлозии в близост до кратера и образуване на вулканични пукнатини.
 
На островите вече има 19 големи вулканични пукнатини. Към океана със скорост от 20 км/ч се стича поток от лава. Преди дни до кратера на вулкана бяха открити три нови дълбоки пукнатини, а застиналата лава достига височината на 4-етажна сграда. Изхвърлянето ѝ е съпроводено от излъчването и на вредни газове.
 


Окръг Пуна, където се намира вулканът, е обявен за зона на стихийното бедствие. Президентът на САЩ Доналд Тръмп изпрати помощ на Хаваите. От зоната на бедствието са евакуирани 2000 души. Разрушени са 27 жилища.
 
Местните жители разказват, че вулканът издава „постоянен рев“, наподобяващ звука на излитащ самолет. Този рев е прекъсван от оглушителни експлозии.


 
Геолози обясняват, че активността на вулкана означава, че той „изпуска напрежението“. Това, обаче, не означава, че опасността от „голямото изригване“ не е отминала.
 
По думите на Мишел Кумс, вулканът може да се „запуши“, когато нивото на магмата в кратера спадне и тогава налягането вътре може да се повиши. Тя заяви, че от екипа ѝ още не могат да кажат какво е предизвикало изхвърлянето на по-големи количества пепел вчера.