Откриването на посолството на САЩ в Ерусалим не е причина за палестинските протести, при които над 60 демонстранти бяха убити от израелските сили за сигурност в понеделник, а "претекст", използван от "Хамас" за "насърчаване на насилието". Това заяви говорителката на Държавния департамент на САЩ Хедър Науърт, цитирана от АФП.
 
Тя отказа да призове Израел към сдържаност, както го сториха много западни държави. Тя отбеляза, че Съединените щати изразяват съжаление за загубата на човешки живот, но смятат, че отговорността за смъртта на демонстрантите носи "Хамас" и че еврейската държава има правото "да се защити".
 
Същевременно, Съветът на ООН за правата на човека ще се събере на специална сесия в петък за да обсъди влошаващото се състояние на човешките права в окупираните палестински територии, съобщи "Ройтерс".
 
Специалната сесия се свиква по официална молба, внесена снощи от Палестина и Обединените арабски емирства, от името на арабската група държави, и която досега е подкрепена от 26 държави, посочи в изявление Съветът на ООН за правата на човека.
 
Представители на Палестина и Израел в ООН си размениха остри реплики във връзка с насилието в Газа. 58 палестинци бяха убити, след като израелски войници стреляха по протестиращи в понеделник. Загиналите бяха погребани във вторник.
 
Палестинският представител говори за „престъпление срещу човечеството“, а израелският обяви „Хамас“, че държат собствените си хора за заложници.