Британците получиха първо реално увеличение на заплатите след повече от година, след като през първото тримесечие на годината ръстът на възнагражденията изпревари този на инфлацията, пише Reuters, цитирана от money.bg.

Средната заплата, без бонусите, се повиши с 2,9 процента спрямо година по-рано -- най-бързият темп от август 2015 година, показват данни на националната статистика, разпространени днес. Инфлацията пък достигна нива от 2,7 процента през същия период, като се очаква повишаването на цените да се забави още повече с намаляването на ефекта от поевтиняването на паунда.

Връщането на повишението на покупателната способност е добра новина за домакинствата след година понижение на жизнения стандарт, но може и да предполага, че се заражда домашен натиск върху цените.

В същото време продуктивността намалява с 0,5%, след повишение от средно 0,9% през предходните две тримесечия, което означава, че всеки ръст на заплатите ще увеличи и инфлацията, тъй като фирмите се опитват да запазят маржовете си.

Пазарът на труда във Великобритания отчита рекордни нива от 75,6 процента и добави повече от очакваните 197 000 работни места. Безработицата се задържа на 43-годишен минимум от 4,2 процента. Недостигът на квалифицирани кадри предполага, че компаниите ще трябва да повишат още предлаганите заплати, за да запълнят свободните работни места.