Фермери могат да изтеглят до 100 хил. евро при опростена процедура за покупка на земя и техника

Специализираната компания „Агрион Финанс“ предложи специална промоционална лихва за универсалните си ипотечни кредити в евро от 2.9% за първата година. Това беше обявено по време на международното изложение „БАТА АГРО“, което се провежда в Стара Загора от 15-18 май 2018 г. Посетителите на щанда на компанията ще получат специален промо код, с който могат да кандидатстват за отпускане на заем до 18 юни 2018 г.

„Промоционалните условия важат за заеми до 100 хил. евро, като минималният срок за погасяване на задължението е 5 години, а гратисният период по главницата е 12 месеца, уточниха от финансиращата компания, която е дъщерна на лидера в управлението на земеделски активи „Агрион Инвест“. След изтичането на първата година лихвата до края на периода е 8.5%.

Дружеството приема като обезпечение по кредита земеделска земя или други недвижими имоти, като процентът на финансиране може да достигне до 80% от размера на пазарната оценка на  поземлените активи. Кандидатите за заем могат да се възползват и от безплатна оценка на земята, която ще служи за обезпечение. Това спестява сериозни разходи и време на кредитополучателите. Максималният срок за разсрочване на кредита е 15 години.

 От „Агрион Финанс“ са изчислили, че финансовият ефект за фермерите от промоционалната лихва през първата година лихва може да достигне 5 600 евро. Пълните условия по ипотечния кредит и останалите възможности за финансиране може да се открият на адрес http://agrion.bg/bg/finance. Експертите по кредитни услуги, които са на щанда на земеделското дружество са готови да разяснят на всички желаещи възможностите, които кредитът осигурява, както и процеса за кандидатстване и одобрение.

 „Целта ни е да улесним достъпа до кредити на малките и средни производители, които често не могат да отговорят на сложните изисквания на големите банки, казаха от „Агрион Финанс”. За разлика от другите кредитни институции в България, процедурата за кандидатстване е максимално опростена. Не се изисква откриването на допълнителни сметки, застраховки, въвличането на поръчители и съдлъжници. Няма изискване и за разработка на  подробни бизнес планове, отчети и анализи. Кандидатстването е без такса ангажимент и такса за разглеждането на документи. На практика фермерът дължи нищо преди да е сигурен, че ще получи желаното финансиране. Няма дори разходи за оценка на обезпечението, а сроковете за кандидатстване са значително съкратени в сравнение с традиционното банково кредитиране. Компанията няма ограничения за сектора, в който работи земеделският производител.

 

Подобни са условията и за разработения от „Агрион Финанс“ кредит за оборотни средства, а при лизинга на земеделска земя, осигуреното финансиране може да достигне 100%. Оценката за имота се прави от експертите на „Агрион“ и е абсолютно безплатна за земеделските производители. Ако тя съвпада с цената на парцела,  фермерът директно започва да погасява лизингови вноски. Така на практика земеделецът може да започне да си плаща лизинговите вноски, без да влага собствени средства като самоучастие.

Най-често земеделските производители теглят кредит за купуване на още земя, с която да уедрят стопанствата си, за покупка на техника, с която да обработват терените си или за капиталови разходи, твърдят експертите в бранша.