Колкото пъти дава пореден повод, толкова пъти ще напиша същото: за управлението на Борисов най-меродавният със своята неадекватност на високия властови пост в екипа на премиера – слънце е ненадминатият с блестящите си гафове Вежди Рашидов. Направо е като близнак на началника си.

Толкова от мен този път. Останалото е написала Диляна Димитрова

Диляна ДИМИТРОВА

14.05.2018

Софийската опера и балет е на гастрол в Болшой театър и БНТ в пряко предаване през уикенда даде думата на Вежди Рашидов, бивш министър на българската култура и настоящ председател на Комисията по култура и медии в парламента, да анонсира значимото събитие. Алтернативните факти отново дойдоха от Москва, но този път източникът е български.

В свой стил Рашидов веднага обърна темата към себе си и върна лентата назад, за да оправи един свой прочут, но непризнат гаф от 2012-а, когато планираше „концерт в Болшой театър на големите български оперни певци като Гена Димитрова“ (починала през 2005 г.). Тогава го каза пак в ефира на БНТ, после се опита да тушира грешката си с уточнението, че говорел за мултимедия, а не за концерт на живо. Вместо да замаже стария гаф, сега той произведе нов. Още по-зловещ. Защото предишния път „възкреси“ Гена Димитрова, а сега „погреба“ Райна Кабаиванска.

„Помните, бях казал, че тук ще пеят и Борис Христов, и Гяуров, и Кабаиванска. Бях упрекнат от едни много интелигентни журналисти: „Как ще пее, като е умряла?“. Ми ще пей. И пяха на мултимедия. И то прекрасно. Това беше една заря от гласове. България е много талантлива страна, но за съжаление комплексирана…“, заяви Вежди Рашидов пред възторжения Георги Любенов.

Журналистът въобще не забеляза „убийството“ на голямата оперна певица, която има концерт след броени дни в зала „България“ – „Тенорите на Райна Кабаиванска“. Не на мултимедия, а на живо. За разлика от „много интелигентните журналисти“, упрекнали Рашидов, че мъртвите не пеят, в този случай имаме един журналист, който явно не спада в тази категория – защото не упрекна в нищо бившия министър.

Ако Нина Чилова успя за краткото си управленско битие в културата да остави незаличим белег с признанието си, че любимият ѝ композитор е Златю Бояджиев, то за почти десетте си години във властта Вежди Рашидов вече си е осигурил безсмъртие. Той ще остане в историята с истински шедьоври на гафа и скандала. Чилова поне не „уби“ никого.

http://www.ploshtadslaveikov.com/vazkresi-gena-pogreba-kabaivanska/

Share on Facebook