Периодичното (интерминантно) гладуване набира все по-голяма популярност сред хората, които искат да стопят излишните си килограми и да поддържат здравословно тегло. Изследователи твърдят, че този тип диета може също да забави стареенето и развитието на редица заболявания.

При периодичното гладуване това, което се случва по същество в организма, е, че един източник на енергия, който може да улесни натрупването на телесни мазнини, се сменя с друг. Нашите тела се движат с глюкоза или обикновена захар, но когато постите за по-дълъг период от време, енергийният източник става недостъпен. Така нашата система трябва да идентифицира друг вид “гориво”. Точно тогава тялото започва да превръща определени видове телесни мазнини в мастни киселини, които лесно се абсорбират от кръвта, пише на сайта medicalnewstoday.com.
Мастните киселини на свой ред произвеждат молекули, наречени кетони, които тялото използва като нов източник на енергия. Стефан Антон, изследовател в Медицинския колеж по медицина в Гинесвил, нарича този процес “обръщане на метаболитния превключвател”. Антон и колегите му обясняват, че превключването обикновено започва след 8-12 часа пост, въпреки че в случая на хора, които практикуват периодично гладуване, то варира. 

Изследователите са се фокусирали върху двата най-често срещани типа периодични режими на гладуване. Първият от тях се основава на ограничения във времето за хранене. При него диетата може да е в продължение на няколко часа на ден - например 16 часа. През останалите 8 часа в денонощието се позволява прием на всичко, което хората биха искали да хапнат. Дори се препоръчва храненето да се раздели на два приема и да бъде по-обилно.  Добре е краткият пост да започне веднага след вечеря, защото сънят също влиза в прозореца на глад, така че няма да изпитвате затруднения със спазването на режима. Желателно е диетата да се спазва 2 до 3 пъти седмично в продължение на два месеца, за да даде резултат.

Вторият тип гладуване предполага, че могат да се редуват дни на пълно гладуване с дни, когато никоя храна не е извън границите. По-мек вариант на този вид гладуване е, когато хората могат да редуват дни на оскъдно хранене с ограничаване до храни, които се равняват само на около 500 калории дневно, с дни на неограничено хранене или “празнични”. 

“Разбира се - отбелязва Антон - ние препоръчваме здравословна храна по време на пиршеството.”

Прегледът на съществуващите проучвания от екипа разкрил, че всички видове периодични режими на гладуване са свързани със значителна загуба на тегло. Във всичките 10 клинични изследвания, оценяващи ефектите от гладуването в алтернативни дни, резултатите категорично сочат ефективността на тази стратегия, когато тя се прави, за да се свалят допълнителни килограми. И трите от четирите проучвания, фокусирани върху ограничения тип на гладуване за определени часове през денонощието, имат сходни резултати. Това, което е по-интересно и по-важно, е какви тъкани се губят чрез периодичното гладуване.

Повечето от проучванията, разгледани от Антон и екипа му, разкрили, че участниците губят телесни мазнини, но не и мускулна и костна тъкан

“Това е важно да се знае за органите и за поддържането на доброто им функциониране, както и при прилагането на други видове диетични стратегии, които водят до значителна загуба както на мазнини, така и на тъкани, които могат да повлияят на здравето в дългосрочен план”, отбелязва Антон. 

Изследователите казват, че преминаването към периодично гладуване може да помогне за удължаване на живота, подобряване функционирането на метаболитните процеси, защита на когнитивната функция, намаляване на случаите на възпаление и предпазване от сърдечносъдови заболявания.

Въпреки това, авторите предупреждават да не започвате периодично гладуване, без първо да потърсите съвет от лекар. Този диетичен режим може да не е еднакво полезен за всички и в някои случаи е възможно да причини повече вреда, отколкото полза. 

Борис АЛЕКСАНДРОВ