НАСА пусна сателитни изображения, показващи огромни участъци от серен диоксид, освободени от избухналия вулкан на Хавайския остров Килауеа. Припомняме, че в последните дни около 1700 души са били евакуирани и десетки сгради са били унищожени, откакто вулкана започна да избухва.

Постоянно се увеличава периметърът, в който хората трябва да напуснат сградите. Новата заповед за евакуация идва след като вулканът избълва ново количество пепел лава. От два нови отвора са се отделили нови токсични изпарения, които представляват риск за здравето. Макар кварталът да е бил подложен на задължителна заповед за евакуация миналата седмица, не всички жители са напуснали района.

Серният диоксид може да предизвика кашлица и усещане за парене в гърлото, което може да бъде фатално. В предупреждението за хората да се евакуират, Хавайската агенция за гражданска защита заяви, че има смъртоносни нива на газа във въздуха, а отговорните лица за спешна помощ няма да могат да помагат на засегнатите.

НАСА пусна сателитни изображения, показващи огромни колони на газ, достигащи от зоните на изригване. Изображенията, заснети от сателита Terra на NASA, разкриват новосъздадените пукнатини на вулкана.

Килауеа е най-младият и най-югоизточния вулкан на остров Хавай. Той е един от най-активните вулкани в света и е в непрекъснато изригване от 1983 г. насам.