Опасения, че мега вулканични изригвания ще има на още едно популярно място за почивка бяха отхвърлени от учените. Сеизмичен рояк от 270 мини-земетресения разтърси Канарските острови през последните 10 дни, което води до опасения, че това може да се дължи на предстоящо избухване на вулкана Тейде на остров Тенерифе, пише „Дейли мейл“.

Активният вулкан, който последно е избухнал през 1909 г. е популярен сред туристите. Годишно близо три милиона души посещават района.

Изследователите са потискали опасенията, че вулканът е на път да се взриви, настоявайки, че земетресенията са част от нормалната сеизмична активност на островите.

"Има много тектонична сеизмичност на Канарските острови поради движението на плочите, което не води директно до вулканична дейност, а има и някои места на земетресение в югоизточната част на Тенерифе които са в съответствие с това“, коментира професор Майк Бъртън, от катедрата по вулканология в Университета в Манчестър.


"Преди изригването в Тенерифе или в някой от другите Канарски острови ще има ясни предупредителни сигнали за сеизмичност, газове и земна деформация. Това не са такива сигнали“, посочи още ученият.


Припомняме, че в последните дни тече евакуацията на местните жители на големия остров на Хаваите заради изригването на вулкана Килауеа, което продължава и днес.

До момента около 1700 души са били евакуирани, като зоната около изригването продължава да се увеличава. Лавата е унищожила 31 къщи и много пътища.

На острова живеят около 200 хил. души.