От 13 часа днес се затваря част от автомагистрала Тракия между Пловдив и Чирпан. Причината – ремонт в участъка от 133-тия до 155-ия километър, който е строен преди повече от 20 години и е в изключително лошо състояние.

Ограничението първоначално ще важи за тежкотоварни автомобили над 12 тона, а от вечерта ще влезе в сила и за всички останали превозни средства. След въвеждане на временната организация, леките автомобили ще се движат в едното платно на магистралата, а тировете ще се пренасочват, предава БНТ. 

От години шофьорите се оплакват от състоянието на автомагистрала Тракия между Пловдив и Чирпан. "Движа се по лявата лента, за да избягвам дупките и чисто и просто е ужасно, това не е магистрала, това е селски път", казва един от тях. "Друсаше, малко не прилича много на магистрала", коментира друг. 

Освен преасфалтиране в този участък се предвижда отводняване и подмяна на мантинелите и пътните знаци. Ще се работи поетапно, като първо ще се ремонтира платното към Бургас, а движението на леките автомобили ще бъде двупосочно в лентата към София.

 "Дясно платно в посока Бургас - нашият разчет е до края на май да го направим него и тогава да прехвърлим движението в това платно ремонтираното, а да почнем да правим другото платно. Другото платно ще го направим до 30 юни най-късно", каза инженер Михаил Рашков от АПИ. 

В този период тировете ще се пренасочват в посока Бургас към пътен възел Пловдив – Изток, по стария път 1-8, до село Поповци и от там към път 66. На Плодовитово камионите отново ще слизат на магистралата. От същото място ще се отбива движението в посока София. В отсечката, която ще се ремонтира, максимално допустимата скорост за леките автомобили ще бъде 70 километра в час.

"В тези участъци ние ще осъществяваме контрол включително с техническите средства за установяване на превишение на скоростта", каза инспектор Ботьо Гиргинов от КАТ-Пловдив. 

В останалите проблемни участъци на автомагистрала Тракия между Пловдив и Стара Загора ограничението остава 90 километра в час.