Днес Путин официално продължава президенския си маратон начело на Русия, която се гордее с най-голямата територия на света, 64 на сто вечно замръзнала и обитаема само в най-южната си полоса, минаваща от Европа през средата на Азия до Владивосток на Тихия океан.

Само за последните 10 години на “възход” в Русия са загубени вътрешно, т.е. “подивели” са територии с обработваема земя, равна на заювания междувременно полуострм Крим, умножен по 36. Да, загубата на територия по времето на Путин, годна за обитаване, напусната от хората и запустяла с гори, блата и непроходими гъсталаци, се равнява на 36 пъти “възстановения” в рамките на Руската Федарация кримски полуостров, чието анексиране е източник на шовинистично-невежествено умиление в държавата, управлявана по думите на един от най-цитираните по света руски коментатор Константин Егерт чрез контролираната от Москва телевизия. 

Русия обаче е огромна само на географската карта и това има единствено пропагандно значение за онази част от руската аудитория, която не ползва алтернативни източници на информация извън телевизионния силаж, формиращ нещо като “обща руска култура” ( пак по думите на бившия кореспондент на БиБиСи за Русия Константин Егерт, който още преди 7 години ми каза, че в Русия има реално две партии: на телевизора и на интернет).

На практика тази държава е джудже със своите една четириредесета част от световното население и една петдесета от световната икономика. Но това не пречи на руския шовинистичен елит да съизмерва империята си със страни като САЩ ( в които щатът Калифорния по най-нови данни е изпреварил Великобритания по БВП с цели 2,7 трилиона долара и вече е петата по големина икономика в света). 

Руският “колос” оцелява върху подвижнитие пясъци на лъжата и това се вижда особено релефно от колажа със снимки на пропагандни плакати. В три от четирите случая руската пропаганда буквално копира американски плакати от Втората световна война и ги “порусначва” за целите на възвеличаване на собствената страна. А в четвъртия, още по-скандално, руските пропагандисти са изкопирали нацистска снимка с германски пилоти , обявени за руски герои. 

Малка компенсация за голямото нещастие да си поданик на Империята лъжата е чувството за хумор на осъзнатите руснаци. Иронизиарайки “великата” победа на Путин в Сирия, чред която той се опитва да компенсира изоставането на Русия от модерния свят, руски шегаджии илюстрират неадекватността на сирийския приоритет на Путин със снимка на руска старица , която но фона на очевидно мизерния й бит въздъхва: “Ех, синко, добре живея, но само едно ме тревожи – да не свалят Асад”.

 

 

Share on Facebook