Понеже Русия се разтресе от невиждани от 6 години насам протести на чисто политическа основа срещу самодържеца в Кремъл, всеки ще си каже, че поне в това отношение страната се различава от СССР. Положението обаче там е хибридно: вярно е само това, че в СССР протестите не бяха толкова масови. Затова пък се оказаха победоносни до степен, че предизвестиха разпадането на съветската империя.

Една снимка на Ройтерс напомня днес за този факт със своята символика, която обаче има нужда от вглеждане и малко припомняне.

НА СНИМКАТА:  Под погледа на Пушкин и срещу сивата съветска сграда с надпис СССР днешната руска милиция се бори с борци за свобода, както и вчерашната. 

 

 

 

 

Млада рускиня, която държи плакат срещу корупцията, е арестувана от униформен служител на “Пушкинския площад”. Това е същият площад, на който се появяваха с мълчаливите си протести шепа дисиденти по времето на СССР. 

Формално и тогава, и сега протестиращите искаха нещо, което е гарантирано от конституцията – свобода и върховенство на закона. “Органите на реда” обаче не се интересуват от подобни формалности. Затваряха съветските дисиденти в психиатрии и ги инквизираха с насилствено хранене по време на гладните им стачки. След което онези от тях, които не биваха депортирани извън столицата, отново се появяваха на мълчалив протест и така…до пълната им победа над “Великия Съветски съюз”. 

Никак не е случайно, че днешните руски “дисиденти” много държат на Пушкинския площад като място за своите опозиционни изяви. Русия се е смалила междувременно, а протестиращите вече са стотици хиляди в десетки градове. Само арестуваните в цялта страна днес са около сто пъти повече от онези, които в СССР отвеждаха в милиционерските коли от площада в Москва.

На пръв поглед това съотношение би трябвало да вещае моментална победа на днешните противници на режима, но се боя, че поне на този етап впечатлението е измамно. Защото режимът на Путин е далеч по-мотивиран да смачка съпротивата от режима на късния, изпадналия в старчески маразъм съветски режим, убеден в своята вечност.

Не става дума за това, че съветските тоталитаристи са били по-милозливи от руските автократи днес. Говорим за огромни интереси в най-буквалния финансов смисъл на думата и за криминална обвързаност на днешната руска върхушка, което я прави особено настървена. Тя ще брани награбеното с цената на всичко. Ще се държи като окървавен престъпник, притиснат в ъгъла, за когото няма да има пощада. 

Апропо, причината германците да се бият срещу съветските войски до последния човек и до последия миг на войната ( докато на Запад се предават масово) е именно поради това, че не очакват пощада, виждайки на какво пълно разорение Червената армия е подложила завладените територии в Източна Прусия. Но това е друга тема, макар и много близка до парадните услия на Кремъл да извлече поредната порция патриотизъм от   преразказа за съветските жертви в онази война.

Индикациите в руски опозиционни сайтове, а вече и в западни медии от ранга на “Файненшъл таймс”, според които Путин търси начини да отслаби западните санкции и е готов на някакви компромиси със Запада, само подсилват опасенията, че Кремъл ще направи и невъзможното, за да запази статуквото ( и прехвърлените в западни банки стотици милиарди лични средства). 

Въпросът е дали ( и този път) Западът ще се остави да бъде подведен от наметнатата с овча кожа руска мечка, за да ползва суровинния й мед и да си спести продължаващите главоболия в неприятната за всеки буржоа конфронтация с един побойник, показал желание да влезне ако не правовия, то в “правия път”, който води до ново съглашателство .

Share on Facebook