Утре от 16:30 часа на Лаута пловдивските грандове Локо и Ботев ще се изправят в решаваща за титлата в Елитната до 17г. битка. Миналият кръг смърфовете буквално удариха едно рамо на градския си съперник отмъквайки 2 точки от ЦСКА в София. Така преследвачът на жълто-черните се отдалечи от първото място, а със служебната си победа над Дунав канарчетата увеличиха преднината си на върха на 9 точки. До края на шампионата остават само 5 кръга, в които Ботев гостува на Локо Пд, приема ЦСКА, гостува на Етър и Сокол, и приема Пирин.

С оглед зарядът в тази среща Glas.bg разговаря с двамата треньори (Кириякос Георгиу - Локо Пд и Стефан Стоянов - Ботев Пд ) преди утрешното дерби:

- Какви са очакванията за утрешното дерби между Локомотив и Ботев?

- Кириякос Георгиу: Очаквам хубав мач. И двата отбора да играят това, което тренират. Нека двата тима покажат способностите, които притежават и нека по-добрият победи.
- Стефан Стоянов: Очаквам на терена утре да покажем това, което тренираме през седмицата. И ако сме по-добрият отбор, да победим.

- Този мач е решаващ за тима на Ботев в борбата с ЦСКА и Левски за титлата! Това може ли да окаже негативно влияние на качеството на футбола?

- Кириякос Георгиу: Не! Смятам, че Ботев имат изключително добър отбор в този набор, и не мисля, че напрежението може да им се окаже влияние. Освен това до края на шампионата имат достатъчно мачове, в които могат да узаконят титлата, за която са фаворит. Моите футболисти от друга страна трябва да са спокойни. Този мач дава дава само 3 точки и нищо не може да им отнеме. Ще излезем да се надиграваме с тях. Не би трябвало това, че Ботев е фаворит за титлата да ни повлияе по някакъв начин.
- Стефан Стоянов: Този мач няма да подпечата титлата на теория. Все още има доста мачове до края. Ние имаме една цел: Да ставаме по-добър отбор и да правим от играчите ни по-добри футболисти с всеки изминал мач. Този мач ще ни покаже, какво трябва да тренираме през следващата седмица, за да продължим да се развиваме.

- В какъв състав ще сте утре? Има ли играчи, които ще липсват, заради ангажименти с други набори или такива, които сте привлекли специално за тази среща?

- Кириякос Георгиу: Ще ми липсва само Даниел Чаушев, който получи травма през седмицата в глезена. Николай Джелебов, който последните мачове бе титуляр, боледува от грип през седмицата и няма да е на 100%. Взимам деца от 2002 и 2003. Вярвам във всеки един от своите футболисти и в техните качества, които съм убеден, че ще разкрият на пълна степен утре.
- Стефан Стоянов: Никой няма да липсва утре, всички играчи са на разположение. Ще изберем титулярите, но тези които ще останат на пейката, не означава, че са по-слаби футболисти.

- Glas.bg и PlovdivDerby.com излъчват мачовете на юношите на живо в интернет от няколко седмици. Това помага ли или пречи на юношеския футбол?

- Кириякос Георгиу: Няма как това да пречи. За мен това е много положително. Адмирации за труда, който полагате. Нека повече публика гледат мачовете. Нека по този начин се рекламира детско-юношеския футбол. Тези юноши и треньори са бъдещето ни. Не се притесняваме от това, че някой ще ни гледа, разузнава или шпионира. Футболът е за публиката и излъчванията на живо спомагат повече хора да станат свидетели .
- Стефан Стоянов: Няма начин да пречи. Дори е много полезно, защото освен, че всеки може да гледа интересните мачове, но и самите футболисти след това имат възможност да се погледнат отстрани и да анализират собствената си игра в дадена среща. Спокойно мога да кажа, че това, което правите, е само с положителен знак.