Тази неделя е последното издание на „Ел Класико“ за сезона. В годините двубоят Барселона - Реал Мадрид е еталон за вълнуващ футбол, класни изпълнения и неповторими емоции.  Барселона и Реал Мадрид ще премерят сили за 237-и път във всички турнири и за 176-и само в рамките на испанското първенство. Въпреки че каталунците вече си гарантираха титлата, зарядът на този сблъсък никога не спада. В последния дуел между двата колоса Реал падна лошо на „Сантяго Бернабеу“ с 0:3 и със сигурност сега ще иска да вземе реванш в храма на Барса – „Камп Ноу“.

Статистиката сочи, че до момента „кралете“ имат леко предимство в досегашните дуели – 95 победи срещу 92 за каталунците, а равенствата са 49. Реал води в трофейната витрина с 81 купи срещу 78 за съперника. Барса се представя по-добре единствено в турнира за купата на краля и в мачовете за суперкупата на Испания и тази на Европа, където има съответно с 11, с 2 и с 1 повече първи места.   При най-ценните индивидуални отличия – „Златната топка“ големите звезди Лионел Меси и Кристиано Роналдо са на едно ниво с по 5, но в клубното съревнование Барса води с 11:10.  Останалите носители на престижното отличие за каталунците са Христо Стоичков, Луис Суарес, Йохан Кройф (два пъти), Ривалдо и Роналдиньо.  За Реал пък номер 1 на планетата са ставали Алфредо Ди Стефано (два пъти), Раймонд Копа, Луиш Фиго и Роналдo. В класацията не попада Фабио Канаваро.  Бранителят ликува със „Златната топка“ през 2006-а, но главно заради спечелената световна титла с Италия, а и през първата половина игра с екипа на Ювентус, преди да премине в редиците на Реал.

Неделното дерби ще бъде най-специално за Андрес Иниеста. Славният халф ще излезе срещу Реал за 38-и път в кариерата си преди да продължи към новия си китайски клуб. Двубоят ще бъде и от голямо значение за голмайсторския приз в Испания „Пичичи“. В момента Меси води с осем гола на Роналдо, а през годините аржентинецът има с едно отличие повече от големия си опонент – 4 срещу 3. Португалецът, който от началото на 2018 година не спира да бележи, не го направи нито веднъж в полуфиналите на Шампионска лига срещу Байерн (Мюнхен). Меси пък е с отлични шансове да вземе и „Златната обувка“ със своите 32 попадения, следван от Мохамед Салах с 31, Чиро Имобиле с 29 и Роберт Левандовски с 28 в останалите топ първенства. Барса, която записа дубъл този сезон, се стреми и към още едно постижение – да не загуби нито веднъж през сезона в Примера дивисион. Досега това се е случвало само на Атлетик (Bилбао) и Реал (Мадрид) през 30-те години на миналия век. Друга цел пред играчите на Ернесто Валверде е да сложат край на лошата домакинска серия срещу „кралете“ и да ги победят на „Камп Ноу“ за първи път от сезон 2014/15. Реал, който ще играе на трети пореден финал в Шампионска лига, изостава с 15 точки от вечния си съперник. Този мач е отлична възможност звездите на Зинедин Зидан да натрупат допълнително самочувствие с хубава игра и добър резултат преди сблъсъка с Ливърпул на 26 май в Киев.