Rазбирайки, че отговор на въпроса “какво да ям, за да отслабна” не съществува, отслабващите от цял свят започнаха да търсят диета, която да гарантира максимален резултат при минимални загуби. Ако и вие търсите подобна система на хранене, може би вече сте я открили.

Става дума за набиращата все по-голяма популярност т.нар. скандинавска диета. Сузи Венгел, датски диетолог и генерален директор на биотехнологична компания, е уверена, че е успяла да създаде диета, която помага човек да отслабне без вреда за здравето. В книгата си по тази тема тя подробно разказва как трябва да се модифицира менюто, за да може килограмите да се топят по-бързо, като в същото време принципите на здравословното хранене се запазват. 

Основното правило е всеки прием на храна да се състои от четири продукта, чийто обем се побира в една шепа (1 порция белтъчини + 1 порция въглехидрати + 2 порции зеленчуци) с добавяне на супена лъжица мазнина. И това е първото очевидно преимущество на скандинавската диета: тя не изисква трепетно изчисляване на калориите или теглене на порциите, което е доста трудно, ако не обядвате или вечеряте у дома си. 39-годишната Сузи Венгел обяснява, че за написването на книгата и обединяването принципите на хранене в рамките на една диета, е вдъхновена от собствения си опит. Тя признава, че е отслабнала с почти 40 килограма за 10 месеца и до ден-днешен успешно задържа това тегло с помощта на продукти, побиращи се в една “шепа”. “Аз тежах повече от 100 килограма след раждането на второто си дете, а сега съм 60 килограма. - казва Сузи. - И фактът, че вече толкова години поддържам постигнатото тегло, струва ми се, че е най-доброто доказателство за ефективността от скандинавската диета”. 

Диетоложката добавя, че смело може да се причисли към “отслабващите със стаж”. “Аз неедократно съм сваляла по 20-25 килограма, но те винаги се връщаха и тежах дори повече от преди. - си спомня тя. - В един прекрасен момент изведнъж разбрах, че йо-йо диетата не действа. Както не действат и строгите ограничения, които във всички случаи провокират преяждане. Моята диета не е някакво вълшебство, нито пък уловка. Просто здравословен балансиран поглед над храненето и физическите натоварвания”. 

Според експерта с такава диета човек може да сваля около килограм на седмица, без да намалява калоричността на менюто до критичния минимум. Така например, жените, спазващи скандинавската диета, средно употребяват 1500 калории, мъжете - 2000 калории. Има още една добра новина: в рамките на диетата няма нужда да се отказвате от хляба, картофите и макароните (диетолозите наскоро ги оправдаха изцяло). Също така е разрешено да си ги запържвате или запичате с малко масло. Всеки, който се интересува от рецептите, подходящи за тази диета, може да ги открие в Инстаграм като използва хаштаг #sensekost. Но ето и няколко примера за тези, които са решили да си направят медиа-детокс: 

• закуска - 2 пържени яйца със спанак, домати и сирене;

• обяд - паста болонезе с гъби, пипер и морков;

• вечеря - риба върху канапе от зеленчуци и чаша вино. 

Звучи добре, нали? Затова, ако сте решили наистина да отслабнете, без да се измъчвате с изтощителни диети, опитайте!  

Яна БОЯДЖИЕВА

Източник: zdrave.to