На останки от стенописи се натъкнаха археолозите от старозагорския исторически музей при отварянето на зиданата с тухли и покрита с каменни плочи гробница, която бе открити в хода на спасителните разкопки в центъра на града.
 


В гробната камера, която се предполага че е от периода от І до ІV в. има разхвърляни кости , които тепърва ще бъдат проучвани, очаква се сред тях да има и артефакти от античността. Камерата е била отваряна през хилядолетията, голяма част от изпълнените в червено и черно стенописите са унищожени вероятно от влагата или от древните иманяри.

Някогашният античен некропол на Августа Траяна – Верея е бил проучван на няколко пъти през последните 4 десетилетия. Открити са стотици погребения и масивна римска гробница , която е съхранена в подземията на сградата на общината, но до сега не е била отваряна за туристите. При последните разкопки бяха намерени 23 погребения, два зидани гроба и няколко при които костите са покрити с керемиди и плоски тухли.Част от находките ще бъдат експонирани ин сито /на място/ при осъществяването на проекта за цялостната модернизация на площада, съобщи кметът на Стара Загора Живко Тодоров.От РИМ-Стара Загора обещаха подробности за новата находка в петък.

Източник: в. Монитор