Камерата за скорост на КАТ, засичаща нарушителите на бул.”Тодор Александров” в Бургас, е унищожена с бомба, идентична с тази, която рани полицай Гергана Зашева на първия полуфинален мач ЦСКА-Левски (0:2, б.а.), информира Флагман.бг.

Устройството е съсипано, а следите показват, че това не обикновено изгаряне, а подобно на това, което причинява бомба-самоделка, наречени „миниумбронзка”.Взривното вещество се прави изключително лесно. Смесва се миниум и бронз в съотношение 1/1, слага се тежест и се увива в лейкопласт. Бомбата се взривява, след като се удари в твърда повърхност, а щетите обикновено са изключително сериозни.

„Миниумбрознките” са популярни сред футболните фанатици и крайни ултраси и от години са част от арсенала им. Нищо чудно някой от тях да е метнал самоделката по камерата на бул.”Тодор Александров”.

Ограничението там е 80 км/ч, но мнозина не го спазват. До този момент устройството оцеляваше, защото бе в непосредствена близост до бензиностанция „Лукойл”, която се охранява от няколко камери.

От търговския обект твърдяха пред наш репортер, че не са видели никой да извършва съмнителни дейности, а и самите те твърдяха, че за пръв път виждат щетите по камерата.

От доста дълго време е разбита и камерата на бул."Захари Стоянов" при входа на ж.к."Меден Рудник". Всъщност тя работеше твърде кратко време и още в първите седмици бе атакувана.

Празна е и кутията на кръстовището на Атия, където преди няколко месеца стана трагичен инцидент, отнел живота на 16-годишно момче. Единствената реално работеща стационарна камера е на входа на Бургас от София - до "Ромпетрол".