Вероятно е имало частично срутване на планината над основния обект за ядрени опити в Северна Корея. Това е показало изследване на китайски геолози, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес.

Заради това е опасно да се правят повече опити на това място и се налага да се следи дали няма изтичане на радиация, казват учените от Китайския научно-технически университет.

Откритията им може да хвърлят нова светлина върху съобщението на севернокорейския лидер Ким Чен Ун, че страната му спира програмата си за ядрени опити преди планираните срещи на върха с южнокорейския президент Мун Дже Ин и американския Доналд Тръмп.

Ядрените експлозии освобождават огромни количества топлина и енергия. Шестият и последен севернокорейски ядрен опит на 3 септември предизвика земетресение с магнитуд 6,3, което бе усетено чак в Китай. Пхенян каза тогава, че е изпробвал водородна бомба.

Опитът предизвика свлачища и вторични трусове, което наведе някои експерти на мисълта, че геоложката структура на планината Мантап, под която се правят опитите, е била сериозно нарушена от многократните подземни експлозии.

"Необходимо е да продължим да следим за евентуално изтичане на радиоактивни материали заради рухването", се казва в резюме от доклад, публикувано на уебсайта на университета.

/БТА/