По един самолет, пълен с бандити, връщаме годишно у нас. Това сочат данните на двете дирекции към Министерството на правосъдието „Охрана“ и „Изпълнение на наказанията“, както и справка на върховна касационна прокуратура, цитирана от „Монитор”.

Според статистиката годишно за България се конвоират между 220 – 255 задържани лица. Основна част от тях са задържани по искане на нашите служби в страни от ЕС, както и от Сърбия, Македония, Турция, Армения, Азербайджан, също така и от САЩ, държави от Латинска Америка и Азия.

Задържаните лица, подлежащи на трансфер или екстрадиция от и за други държави, се конвоират с въздушен транспорт. Изключение правят държавите с обща сухоземна граница с България - Румъния, Турция, Македония, Гърция и Сърбия. В цифрата от над 200 бандити годишно, които се връщат у нас, влиза и броят на осъдените лица, трансферирани за България. Те са около 60- 70 души, сочат данните на правосъдното министерство. Трансфер на осъдени лица се осъществява на основание Конвенцията за трансфер на осъдени лица и по силата на сключени международни договори за трансфер между Р България и трети държави. Според този документ осъден българин зад граница има право да поиска да изтърпи присъдата си у нас, като за целта обаче трябва да отговаря на определени условия.

Още над 200 бандити годишно летят в обратна посока - те се връщат от България на страни от Европейския съюз. Всички те са били задържани у нас, след като са били обявени за международно издирване с т. нар. европейска заповед за арест за разследвано на територията на ЕС престъпление. Това сочи статистиката на правосъдното министерство,

По данни на българските разследващи най-често европейците искат от нас арест на лица, издирвани за точене на кредитни карти и финансови престъпления. В повечето случаи това са българи, заснети да поставят скимиращи устройства на банкомати зад граница. Не са малко и заповедите за арест за разследвани за трафик на хора и наркотици, контрабанда и кражби на коли.

ГД "Охрана" не разполага с информация на каква сума излиза транспортирането на задържани лица от България за други държави, тъй като финансовата страна е ангажимент на приемащата страна. По закон обаче приемането, конвоирането и транспортирането на задържани лица от други държави за България, финансово се обезпечава от ГД „Охрана". Сумата, която се заплаща за този процес, зависи от различни фактори - разстояние и мероприятия, свързани по организацията. Разходите за транспортирането на задържани лица с въздушен транспорт са както следва: през 2016 г. са в размер на 453 145 лв.; през 2017 г. са в размер на 646 630 лв. Освен предаване на задържани с европейска заповед за арест, страната ни извършва и екстрадиции на основание Европейската конвенция за екстрадиция от 1957 г., двустранни договори и принципа на взаимност, обясниха от правосъдното министерство.