Президентът Румен Радев пое курс на масирана атака срещу политиката на управляващите. Пред студенти и чужди посланици в УНСС той обяви, че България е на тъмно и е крайно време да включим прожекторите. В лекцията си той разкритикува парламента, изпълнителната и съдебната власт. 

"Как очакваме да бъдем приети в Шенген и Еврозоната, когато властта насажда убеждението, че тук няма консенсус относно нашата европейска принадлежност. Колкото повече се кълнат в евроатлантизма, толкова повече ни отдалечават от Европа", каза дни по-късно пред журналисти държавният глава като коментар на напрежението между институциите след заседанието на КСНС. 

Президентът може би води тази атака с цел да спечели политически дивиденти, за да може да създаде своя партия. Това е една от версиите на някои анализатори. Самият Радев остави отворен въпроса дали ще прави своя партия като заяви, че очаква да се появят нови политически проекти, ако разочарованието на хората от политическото статукво продължава да расте.

Потърсихме за коментар на сложната политическа ситуация шефа на "Галъп интернешънъл" Първан Симеонов.

Интервю на Албена БОРИСОВА

- Има ли война между президента и правителството или става дума само за игра на нерви, г-н Симеонов?

- Не. Става дума за обикновена и банална политическа игра от страна на ГЕРБ с цел сваляне на авторитета на президента. Играта не е на правителството, още по-малко пък на Бойко Борисов. Целта е да се рути рейтингът на Радев. 

- Президентът обаче пое изключително остра атака срещу правителството. Хората, които гледат острани, остават с впечатлението, че президентът напада?!

- На Румен Радев това му е работата. Той беше избран като протест срещу управляващия модел. За него гласуваха хора от различнии цветове на  политически спектър. Само 42% бяха гласовете от симпатизанти на БСП. Радев изпълнява поръчката си, дадена му от избирателите - да критикува управленския модел. Е, разбира се, има опасности в тази игра - когато критикуваш, в един момент може да излезе, че се опитваш да разделяш. 

- Не ви ли се струва, че Радев в момента играе на ръба?

- Да, точно така е. През цялото време е на ръба. Опасното е да не загуби мярката. Дозата е важна. хората го избраха за това - да напада. Но трябва да го прави умерено. Политическото му поведение е интересно. Когато ГЕРБ го бие, той показва, че не иска да се бие с тях. Показва им, че не са на неговото ниво. Иска да се бие директно с Борисов, а не с партията му. Другото важно нещо при него е, че той не отрича и не се оправдава. Когато го питат дали ще прави партия, той отговаря лошо ли е да се правят партии. По такъв начин реагира и на други въпроси. Стилът му е такъв - да държи противниците си в шах. 

- Възможно ли е Радев наистина да има намерение да прави партия и това да е причина за поведението му?

- Едва ли възнамерява да прави партия. Не му е и времето за това. Всеки политик мисли какво ще прави след мандата си. Но Радев, според мене, знае какви са опасностите. Би било безразсъдно на този етап да прави партия. 

- Историята показва, че такива партии нямат успех...

- Хубавото е, че се знае историята.

- Двубоят Радев - Борисов как ще се развие?

- Двамата са като втора камара в политическия живот. Те са двама генерали. Има ревност от страна на Борисов и това е нормално, когато се появи конкуренция. Защото Радев е такъв. Плюсът на президента е, че е все още нов. А новото в България се харесва. Управляващите се изхабяват и рейтингът им пада, което също е нормално. 

- Ролята на Цветан Цветанов каква е? На лошото ченге ли?

- Да, именно на лошото ченге. Той е ГЕРБ, който удря по Радев, за което споменах в началото на разговора ни. Цветанов няма рейтинг за губене. Той е неуморен партиен войник със завидна енергия. 

- Обвиниха Радев, че е против българския евроатлантизъм...

- Абсурдно е. Едва ли има здравомислещ политик, който да допуска такава мисъл. А Румен Радев винаги е подчертавал стратегическата си принадлежност към Запада, най-вече с образованието си. Той до онзи ден, както се казва, беше военен командир във фронтова държава, каквато сме. Ние отдавна не сме имали такова доверие от страна на Запада. Той разчита на България като преден пост. Иначе щяха ли да търпят такива наши волности като позицията ни по случая "Скрипал", Истанбулската конвенция, ако ни нямаха доверие?! България заема нюансирана позиция, защото играе западняшката игра. Има и друго - много хора злорадо се надяват България да върви по друг път. Което е наивно и безразсъдно. Те са забравили как живеехме. Затова няма сериозен човек, който да мисли, че можем да излезем от ЕС и НАТО. Хубаво е, че по тези важни въпроси Радев и Борисов звучат в един глас.