Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева обясни защо не са били допуснати в сградата на парламента протестиращите майки на деца с увреждания. Според нея майките не били подходящо облечени и е трябвало да преоблекат тениските "с агитиращи призиви". Случаят бе яхнат от БСП и те поискаха оставката на  зам.-председателя на Народното събрание и депутат от ГЕРБ Емил Христов. 

"Редът се спазва в Народното събрание. Заповядайте и ще видите. Можело е да се постъпи по друг начин. Ние непрекъснато упрекваме НСО, че не си вършат работата. Случи се едно недоразумение. Господин Емил Христов не е бил информиран за това. Ние категорично заставаме зад него и няма да приемем оставката му", заяви Караянчева пред Би Ти Ви.

Тя коментира и исканата оставка на депутата от "Атака" Явор Нотев заради посещението му в Крим: "Ние следваме евроатлантическата позиция. На коалиционен съвет ще обсъдим случката. Ние като правителство имаме правителствена програма, в нея са ясно изразени евроатлантическата позиция и пътят, който се води. Надявам се това да не се превърне в коалиционен проблеми и ще преодолеем тази ситуация".

На въпрос дали искането на БСП за намаляване заплатите и отпуските на депутатите ще бъде разгледано, тя отговори: "Ако постъпи по надлежния ред, да, ще го разгледаме. Но не знам дали госпожа Нинова си спомня, че имаше подобен мораториум, който бе махнат от тогавашния председател господин Михов, който заяви, че е популизъм. Има двойнствен стандарт към наследството на БСП - хубавото го изтъкваш, лошото го забутваш в ъгъла. Абсолютно популистка позиция". 

"Аз нямам нищо против да се намалят отпуските. Но сега, когато беше ваканцията по Великден, бях с моите избиратели. Убедена съм, че моите колеги от ПГ на ГЕРБ правят точно това... Ако влезе в зала това нещо, защото засега са само декларации на БСП, ние ще го разгледаме", допълни Караянчева. 

"Не искам да задълбочавам конфронтацията между институции. Само ще кажа, че държавната институция в лицето на господин Радев прекрачи една червена линия, която я има във всички демократични цивилизации. Думите трябва да се претеглят. Не може държавният глава заради едно потупване по рамото или заради усмивка да се нахвърли върху председателя на една парламентарна група. Беше изключително нелицеприятен начинът, по който той се обърна към господин Цветанов. Липсва дебатът! Това беше от рода на: "Видяхте ли какво измислих?! Сега му го казах!".

Караянчева изтъкна качествата на Цветан Цветанов, който правел политика с "оптимизъм и хъс". Тя попита още: "Когато президентът иска промяна на конституцията, нека уточни защо го прави - дали не иска да става премиер".