"Корупцията е също толкова страшна, колкото едно убийство. Трябва да си зададем въпроса за това колко хора са загинали от това, че не са платили на някой лекар; колко хора са загинали защото някой магистрат или човек от изпълнителната власт не си е свършил работата; колко хора са загинали заради някой, който си е купил книжка и е причинил катастрофа. Корупцията не е дребен проблем. Даже е доста по-съществен от много други престъпления. Тя бърка в джоба на всеки българин". Така шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев започна извънредния брифинг, на който разкри нови подробности за закопчаните вчера подкупни благоевградски даяджии. "Нещата не са само в черни или бели краски. Пълно щастие няма. Последните две години имаме изключително добро взаимодействие с колегите и работим добре. Да, имаме проблеми, но ги отстраняваме. С ГДБОП работим като добре смазана машина", каза още той преди да даде думата на 

"Задържани са 10 лица. Всички те са иснпектори в Благоевград. Те са работили в екипи по двама души. Така са работили цял месец. След това се прегрупират на ротационен принцип. Транспортните фирми са били предупреждавани от даден инспектор, че ще бъдат проверявани", това разкри говорителката на спецрокуратурата Даниела Начева.



"Инспекторите са търсили възможност да издадат акт, който обаче да е с минимална глоба. Даже са правили подправка на товарителници. И така са налагали глоби в порядъка на около 200 лева", разкри още тя.

По думите й така са отчитали дейност, а сериозните нарушения на фирмите са били прикривани и са давали подкупи.

"Подкупите са били поставяни в пликове. Размерът е бил около 300 евро. Давали пликовете в офисите на тези инспектори, като били мушнати отдолу под редовните документи. В края на работния ден арестуваните даяджии си делили рушветите", поясни Начева.