Районна прокуратура-Пловдив привлече като обвиняем Бетто К., на 52 г., италиански гражданин, постоянно пребиваващ у нас, за това, че държал огнестрелни оръжия и боеприпаси без надлежно разрешение и  за това, че  в условията на продължавано престъпление видоизменял неогнестрелни оръжия и боеприпаси в огнестрелни оръжия и боеприпаси, без да има за това право по закон и без разрешение от надлежен орган на властта.

На 12 април 2018 г., в гр. Пловдив, служители на ОД на МВР-Пловдив извършили претърсване и изземване в гараж, ползван от обвиняемия Бетто К. От помещението били иззети огнестрелни оръжия – пет пушки, три пистолета, някои от тях преправени от газови в бойни, над 50 боеприпаси, както и метални сачми, кутии, мишени, менгеме, хидравличен крик  и др. До момента е установено, че обвиняемият държал оръжията и боеприпасите от февруари 2018 г. до април 2018 г.

По делото са извършени процесуално-следствени действия - претърсване и изземване, приложени писмени документи, предстои извършване на съдебно-балистични и технически експертизи и др.

По искане на Районна прокуратура-Пловдив съдът е определил мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Бетто К., като определението на Районен съд-Пловдив е потвърдено и от Окръжен съд-Пловдив на 24 април 2018 г.