Най-новите данни на “Репортери без граница”, придружени с карта, показват правотата на двата водещи външнополитически приоритета на Борисов – да бъде мост между изтока и Запада и да се обединява със Западните Балкани.

Изключително подходящо е тъкмо България да служи като мост между Анадола и Сибир с Европа. Защото сме единствената държава на картата в тази част от Европа на “Репортери без граница”, оцветена в инфарктния червен цвят като държава с твърде застрашена, продългжаваща да се влошава свобода на словото. България на практика е в компанията на Русия и Турция, макар формано да е член на ЕС.

Ето защо Борисов има всички основания да се гордее с постижението си да ни постави в изключително изгодното положение на европейска страна с анадолско-сибирско качество на демокрацията, което ни прави много удобен мост за преминаване по него на анадолско-сибирското благоволение в опитите за сближаване между Изтока и Запада.

Що се отнася до Западните Балкани, които Борисов така усърдно обединява напоследък, там въпросът вече не е от нашата компетенция по този показател. Защото ние може много да искаме да се обединяваме с тях, но се пита дали те искат да са като нас. Защото в страните от Западните  Балкани състоянието на свободата на словото е по-скоро европейско, нежели руско-турско, както у нас. Но е правилно да се стремим да се обединим с по-напредналите. Така някой ден ще можем да настигнем Сърбия, която е на 77-мо място по медийна свобода, докато пропадаща България, изоставаща и от Македония, е вече на 111-то!

Добрата новина е най-вече в това, че Борисов постига стратегическата си цел в политиката си спрямо евразийските империи, формулирана в доктрината му “ да не дразним Путин и Ердоган”. Присъединявайки България към техния отбор, Борисов не само не ги дразни, а направо обслужва техния интерес, давайки пример, че дори и да си в Европа по документи, можеш да бъдеш част от сибирско-анадолската действителност що се отнася до толкова омразната на Москва и Анкара западна демокрация, за която свободата на словото е базисна, основна, най-важна ценност. 

 

Share on Facebook