Едно от най-големите предизвикателства при планирането на държавна визита на високо ниво е избора на перфектния подарък за световен лидер. Следването на протокола и запазването на традицията е било приоритет за американския президент Доналд Тръмп при подготовката за посрещането на френския му колега Емануел Макрон, съобщава Си Ен Ен.
 
Семейство Тръмп връчиха на Макронови част от тапицерията на един от столовете от Синята стая на Белия дом, поставена в рамка. Фрагментът представлява златен орел, обграден от лаврови клонки. Столът е бил част от обзавеждането, вдъхновено Пиер-Антоан Беланже, който е създател на дизайна на кралски дворци във Франция и е създал 53-те гравирани и позлатени елемента за Синята стая. Той бил нает от президента Джеймс Монро, който пък преди да заеме поста бил дипломат във Франция и развил вкус към френския интериор.
 
Десетилетия по-късно президентът Джеймс Бюкенън се отървал декорациите, но след това първата дама Джаки Кенеди открила елементите и ги върнала в Белия дом докато той бил ремонтиран. Семейство Кенеди работили с френски дизайнер за възстановяване на липсващите части.
 
Семейство Тръмп ще подарят на Емануел и Бриджит Макрон и албум със снимки от тяхната визита в САЩ, както и сребърна купа, гравирана с печата и подписите на Доналд и Мелания.

 


На жеста семейство Макрон отвърнаха подобаващо, подарявайки на Тръмп фиданка от европейски скален дъб от гора от Ен във Франция – мястото на паметната битка от Първата световна война, състояла се през юни 1918 година, където близо 10 000 американски морски пехотинци и войници са убити и ранени.
 
Емануел Макрон и Доналд Тръмп запретнаха ръкави, грабнаха лопатите и засадиха дървото в двора на Белия дом, под зоркия поглед на двете първи дами.