Шофьор на ван под наем е предизвикал умишлен удар в тълпа с пешеходци на оживена улица в Торонто, убивайки деветима души и ранявайки 16 души в понеделник, съобщиха властите в града, цитирани от Wall Street Journal.

Ванът е избягал, но полицията заяви, че шофьорът е задържан малко след инцидента. Карастрофата са настъпила на най-дългия път в Торонто, Yonge Street, в оживен търговски район в северната част на града, където се намират различни компании, по време, в което множество офис служители излизат да обядват. Компанията за коли под наем Ryder System потвърди, че един от нейните ванове е участвал в инцидента, предава Investor.bg.

Очевидец, цитиран от CNN, заяви, че според него шофьорът е действал целенасочено. "Този човек правеше това съзнателно, искаше да убие всички", заяви свидетелят, представил се като Али.

Министърът за обществената сигурност Ралф Гудейл определи инцидента като "много сериозен". Той посочи, че естеството на събитието все още не е изяснено. Правоохранителните служители засега не обявяват инцидента за терористичен акт. „Засега не можем да достигнем до заключение“, каза той/

„Нашите мисли очевидно са с тези, които са били засегнати от този инцидент", каза министър-председателят Джъстин Трюдо. „Все още събираме информация. Щом можем, ще споделим повече информация с канадците“.