Обещанието на севернокорейския лидер Ким Чен Ун да работи за "социалистическото икономическо изграждане" би могло да вещае реформи, вдъхновени от китайския модел, прогнозират експерти. Пхенян обаче никога няма да го каже изрично, пише Франс прес.

Режимът обяви в събота, 20 април, края на ядрените опити и изпитанията на междуконтинентални ракети, както и че закрива полигона за ядрени опити. Този жест бе приветстван от президента на САЩ Доналд Тръмп, който в скоро време планира да разговаря с Ким на безпрецедентна среща на високо равнище.

В речта си севернокорейският лидер обяви освен това, че "новата стратегическа линия" на Корейската трудова партия ще бъде "социалистическото икономическо изграждане".

Официалната севернокорейска агенция КЦТА повтори в информациите си за изявлението на Ким Чен Ун този израз 56 пъти.

Едно време, след края на Корейската война (1950-1953), Северът бе по-богат от Юга, възползвайки се пълноценно от стратегията на японския колонизатор за съсредоточаване на промишленото развитие в северната част на полуострова.

Тази тенденция обаче се преобърна напълно заради силно впечатляващия подем на Юга и срива на контролираната от държавата севернокорейска икономика, потискана от десетилетия на лошо управление, а след това и от разпадането на Съветския съюз.

През 2016 година средната заплата е била 20 пъти по-висока в Южна Корея, сочат статистически данни на Сеул. Северна Корея не публикува никакви данни за брутния си вътрешен продукт.

"Нечистият вятър"

Нещата изглежда се подобряват с идването в края на 2011 година на власт на Ким Чен Ун, когато Северът започна все повече да проявява толерантност към частните инициативи и активизирането на дребните предприемачи, търгуващи с хранителни продукти или със стоки, идващи от Китай.

През 2016 година севернокорейската икономика преживява най-силния си растеж, според оценки на южнокорейската централна банка. Тази тенденция обаче би могла да пострада от засилването на международните санкции.

Според Андрей Ланков, от мозъчния тръст Korea Risk Group, г-н Ким възнамерява да изпълни "икономическа програма по китайски модел". Това ще бъдат "икономически реформи, които няма да се казват така".

Севернокорейският лидер само трябва да насочи поглед към Китай и Виетнам, ако иска примери за комунистически партии, които са прегърнали капитализма, без да залагат на карта еднопартийната система. И дори да я укрепи, защото по-голямото благоденствие засилва позициите на властта.

Официално Ким не поема по този път. Та нали той заклейми на партийния конгрес от 2016 година - първия за 26 години - "нечистия вятър на буржоазната свобода, на реформата и на отварянето, който духа у нашия съсед"!?

На практика промяната е реална.

Ръководители на севернокорейски заводи посочиха неотдавна пред АФП, че щом изпълнят квотите за производството си, определени от държавата, те са свободни да купуват и продават на договорени цени с доставчиците и клиентите.

Държавните предприятия освен това могат да инвестират в други сектори на дейности чрез филиали. Националната компания Air Koryo по този начин започна бизнес в сектора на безалкохолните напитки и такситата.

Семейно наследство

Това позволи на предприемачи да започнат бизнес, "закриляни" от държавни компании.

Същото важи и за селското стопанство, защото селяните, които работят за държавните кооперативи, могат да си обработва свои участъци и да продават произведените от тях продукти на пазар, който на теория е нелегален, но съществува във всички севернокорейски градове.

При все това Северът далеч не произвежда достатъчни количества. Дори през годините без големи суши над 40% от населението му страда от недохранване, според ООН.

Според Ланков Северът ще увеличи инвестициите си в инфраструктурата, ще позволи по-голяма самостоятелност на държавните предприятия и още ще разреши на предприемачите за оставят за себе си печалбите, които са получили.

Ким Чен Ун "се надява да постигне траен икономически растеж, да подобри жизненото равнище", казва Ланков.

При посещението си в Китай през март - първата му официална визита в чужбина - Ким разгледа изложение, представящо иновации на Китайската академия на науките в Чжунгуанцун, "китайската Силициева долина".

"Можем да усетим мощта на Китай", написал той, според КЦТА, в златната книга, заявявайки пред Корейската трудова партия, че Северът трябва да инвестира в науката и образованието, за да изгради "научна и технологична сила".

И все пак е трудно да се обяви на висок глас завой на 180 градуса.

"За разлика от баща си или дядо си Ким Чен Ун няма нито сантиментална, нито идеологическа привързаност към социалистическия модел", признава Ланков.

Само че, ако Хрушчов изобличи Сталин, а Дън Сяопин заклейми Мао, Ким Чен Ун трудно може да се разграничи от семейното наследство, защото не може да каже, че баща му или дядо му са се лъгали".
 

/БТА/