На фона на жестоката конкурентна война германските търговци на дребно Aldi, Lidl, Rewe и Сие започват да харчат сериозни суми за маркетинг и реклама. Дискаунтърите са похарчили през 2017 г. значително повече пари, отколкото година по-рано, пише германският вестник Welt am Sonntag, като се позовава на анализ на компанията за медийни и маркетинг консултации Ebiquity.

Според материала само Lidl, който е широко представен и в България и през уикенда откри един от първите магазини в Европа по нов модел, е похарчила през миналата година 273 млн. евро за реклама – рекордна стойност и ръст от 20 на сто на годишна база. Aldi Nord и Aldi Süd са вложили заедно 192 млн. евро – по-ниска сума, но при тях повишението е от цели 85%. Числата са за брутни рекламни разходи за класическите медии – телевизия, радио, печатна реклама и външна реклама и не включват онлайн рекламите. В сумата не влизат и разходите за каталози и онлайн присъствие.

 Високите разходи на Aldi, Lidl и Co. са изумителни. В края на краищата по-рано дискаунтерите като Aldi едва се рекламираха. Стратегията им тогава беше ясна: колкото по-малко пари изразходвате за реклама, толкова по-евтини ще са цените в магазина. Това продължи дълго време. Но сега Aldi, Lidl и Сие очевидно мислят по различен начин.

Учудващо е, че не непременно цените на продуктите са в центъра на рекламите. Сега се подчертава качеството на стоките и имиджа на компаниите, казва Хелмут Фишер, главен изпълнителен директор на Ebiquity за немскоговорящите страни.

Това се отнася и за операторите на супермаркети като Rewe и Edeka, чиито рекламни разходи обаче се увеличили с по-малки темпове. Така например Rewe (към която спада и опериращата в България Billa, б. ред.) е изхарчила през миналата година около 141 млн. евро, докато Edeka е вложила в реклами 133 млн. евро. Така, търговците на хранителни продукти в Германия са инвестирали през последните пет години около 5 млрд. евро в реклама.

Повишаването на рекламните разходи е израз преди всичко на ожесточената конкуренция в търговията с храни. С повече от 170 млрд. евро годишен оборот това е най-големият отрасъл на търговията, но темповете на растеж са слаби. Потребителите са похарчили с 3% повече за хранителни продукти през 2017 г., отколкото през предходната година, показват данни на Германската търговска асоциация (HDE). Ако се изключи инфлацията при хранителните стоки, остава мижав ръст от 1,1%.

Още подобни новини четете в Investor.bg