Европейската комисия се подготвя да предложи пренасочване на еврофондовете от Източна към Южна Европа, пише днес в. “Файненшъл таймс”, като се позовава на източници от Брюксел.

Очаква се в началото на май Еврокомисията да предложи новия дългосрочен бюджет на Съюза след 2020 г. и вървящите към него промени в правилата за финансиране.

Според вестника условията за отпускане на парите по политиката за сближаване, които досега се отпускаха на най-бедните членки за догонване на първенците, ще бъдат значително променени. БВП на глава от население вече няма да е основен принцип за разпределението им, се казва в публикацията.

Вместо да налива в новите страни, както досега, Европейската комисия иска да пренасочи финансирането към държавите, които бяха най-силно засегнати от отминалата финансова и икономическа криза като Гърция и Испания.

Досега лъвският пай от европейските средства по кохезионната политика се падаше на Полша, Унгария и Чехия, но това ще се промени, прогнозира "Файненшъл таймс".

Ще бъдат добавени и нови условия за достъп за парите, сред които спазването на върховенството на закона, извършването на препоръчваните от Брюксел реформи и споделяне на европейските ценности.

Значително ще бъде ограничен и кръгът на възможните проекти, които ще бъдат финансирани от бюджета на ЕС, който досега се използваше основно за развиване на провинциални общини, за строеж на инфраструктура и подпомагане на бизнеса. От друга страна, Брюксел ще включи нови сфери, като например подпомагането на общините, които интегрират бежанци и мигранти. Това е идея на Германия, която изглежда се споделя от германския комисар Гюнтер Йотингер, който отговаря за европейския бюджет.

Според "Файненшъл таймс" промените са особено тревожни за Полша и Унгария, които сега са големи потребители на кохезионни средства, но в същото време имат проблеми с върховенството на закона. Еврокомисията води наказателна процедура срещу Варшава по независимостта на съдебната власт, а Европарламентът настоява подобно разследване да бъде започнато и срещу Будапеща.

“Промените в разпределението не само ще променят географията на европейското финансиране, но и могат да създадат нова система за разпределение на европейското богатство”, пише “Файненшъл таймс”.

След европейското разширяване от 2014 г. европейските структурни фондове отиваха основно в новите страни, като от настоящия €350 млрд. бюджет за 2014-2020 г., 77 млрд. са предназначени за Полша, 22 млрд. за Унгария и 14 млрд. за Словакия. Портфейлът на България е от близо 11 млрд. евро за настоящия програмен период.

За приемането на бюджета е необходимо единодушие на страните членки на ЕС.