Френският президент Еманюел Макрон ще се срещне днес в САЩ със своя колега Доналд Тръмп, когото се надява да убеди по множество спорни въпроси, без изобщо да е сигурно, че ще бъде чут. Това пише Франс прес часове преди срещата.

Макрон е първият чуждестранен лидер, когото Тръмп ще приеме с всички почести на държавно посещение.

Двамата ще имат частна вечеря в историческата резиденция на Джордж Вашингтон Маунт Върнън, последвана от церемония в градината на Белия дом и вечерен прием в неговите салони, съобщи БТА.

Въпреки че са толкова различни един от друг, всеки от двамата лидери обича да припомня общото помежду им - че са спечелили изборна победа, каквато за мнозина дотогава е изглеждала немислима, припомня френската агенция.

Макрон се хвали, че между него и американския президент има "много лична връзка" и "добро равнище на доверие и уважение", а тази седмица обясни пред сп. "Ванити феър", че цени "доста директните" разговори с Тръмп.

Двамата ръководители обаче имат диаметрално противоположни позиции по редица въпроси - от климата през свободната търговия до Иран. И макар да се въодушеви от парада за 14 юли на "Шанз Елизе" в Париж дотолкова, че да поиска да организира подобен във Вашингтон, досега Тръмп на практика не е отстъпил от нито едно от вижданията си.

За френския държавен глава, който в сряда ще говори пред Конгреса на английски, е важно какво ще постигне в тридневната си визита, освен напомняне за "уникалния статут на Франция, най-близкия съюзник на Америка".

Очаква се в разговорите да доминира въпросът за споразумението за иранската ядрена програма преди очакваното след три седмици решение на Тръмп за бъдещето на сделката.

В предизборната кампания той обеща "да скъса" споразумението - плод на дългогодишни преговори, чиято цел бе да се попречи на Иран да се сдобие с ядрена бомба.Голям поддръжник на запазването на споразумението, френското президентство се изказа "крайно предпазливо" за шансовете си за убеждаване, тъй като "признаците не са окуражаващи".

Друга гореща тема - източник на напрежение - е, че на 1 май изтича срокът, в който страните от Европейския съюз са освободени от митата върху стоманата и алуминия.

Колкото до парижкото споразумение от 2015 г. за климата, Макрон се надяваше още тази есен да привлече Тръмп обратно в него, но засега въпросът изглежда остава на втори план.